Łatwe chlebki naan orkiszowe to chlebki, które zrobiłam ostatnio do przepysznego sosu indyjskiego curry z serem.
Mam wrażenie, że już okiełznałam troszkę robienie pieczywa na bazie drożdży i nie tylko. Więc coraz więcej mąki pojawia się w mojej kuchni i coraz częściej mam ochotę na domowe pieczywo. Jednak, wciąż czuję pewien respekt do wypieków. I jeśli cokolwiek wyjdzie mi idealnie, to czuję, że musi być łatwe. Więc skoro te indyjskie chlebki mi tam pięknie wyrosły znaczy, że muszą być łatwe ;)
Drugie to, że kocham kuchnię indyjską głównie za jej curry i właśnie chlebki. Uwielbiam maczać te płaskie pieczywo w pikantnym maślanym sosie z serem paneer lub warzywami. Choć czasem skuszę się na kuchnię indyjską, to niestety raz znalazłam w moim curry karalucha, więc teraz bardzo skrupulatnie wybieram restauracje indyjskie, z których zamawiam ;)
Myślałam, że ciężko uzyskać prawdziwy indyjski smak niczym z indyjskiej restauracji. Jednak paneer w sosie indyjskim pokazał mi, że mając odpowiednie składniki i przyprawy, można zrobić domowy sos indyjski idealny. A cóż bardziej idealnego można zrobić do niego niż chlebki naan? I to do tego łatwe chlebki naan z mąki orkiszowej?
Łatwe chlebki naan z mąki pszennej zwykłej lub orkiszowej

Pokusiłam się o mąkę orkiszową, bo dobrze zmielona dobrze sprawdza się w wypiekach. Robiłam już z nią foccacie i pizzę, więc do chlebka z patelni też mi pasowała. Jednak, jeśli wolisz, zwykła mąka pszenna też tutaj świetnie się sprawdzi.
Samo robienie chlebków naan okazało się naprawdę bezproblemowe i szybkie. Ciasto szybko się wyrabia, pięknie wyrasta i szybko smaży się na patelni. Same w sobie są miękkie, ale też na tyle sztywne, że spokojnie uniosą sos.
Bardzo polecam do dań indyjskich i nie tylko. Nigella na przykład z nadmiarowych chlebków proponuje mini pizze, więc to naprawdę uniwersalne chlebki ;)

SKŁADNIKI
- 350 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 125 g jogurtu naturalnego
- 100 ml letniej wody
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy najpierw, a potem już dłońmi wyrabiamy jednolite elastyczne ciasto (ok. 10-15 minut wyrabiania dobrze mu zrobi, a to świetny masaż dla rąk ;) w razie potrzeby dolewamy troszkę wody/dodajemy troszkę mąki).
- Przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1-2 godziny, do podwojenia objętości.
- Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części.
- Rozgrzewamy porządnie płaską nieprzywierającą patelnię, a następnie zmniejszamy ogień na średni.
- Dłońmi oprószonymi mąką bierzemy części ciasta, rozciągamy na płaski placek i smażymy z każdej strony po 1-2 minuty, aż się lekko zarumienią. Odstawiamy.
- Podajemy z curry indyjskim lub innym gulaszem. Można zrobić też z nich mini pizze z patelni :)
- Można je spokojnie zamrażać, najlepiej rozgrzewać w piekarniku, żeby odzyskały swoją chrupkość.


1 komentarz
Nigdy nie jadłam takiego chlebka. Z chęcią spróbuję je zrobić