fbpx

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym z dorszem, czyli idealny obiad, który robi się prawie sam

by Kucharka w baletkach

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym pojawiły się na blogu w wersji z indykiem. I to właśnie ten stary już przepis zainspirował mnie do zrobienia rybnej wersji tego dania.

I muszę powiedzieć, że wyszło równie smaczne. A było też równie łatwe, szybkie i mało pracochłonne. A takie obiady na weekendy i nie tylko są na wagę złota, prawda? ;)

Przyznam szczerze, że szparagi to jedne z moich ulubionych sezonowych warzyw. Strasznie mnie denerwuje, że sprawiają, że dziwnie pachnie w toalecie (o tym dlaczego można przeczytać tutaj), ale i tak nie zniechęca mnie do ich konsumpcji.

W sezonie staram się, żeby szparagi pojawiały się w mojej kuchni jak najczęściej. I tak zawsze sezon na szparagi okazuje się za krótki, a mrożone to niestety nie to samo.

Jednak na razie sezon dopiero się zaczął, więc korzystajmy. A z takim przepisem zrobimy to w pysznym i łatwym stylu.

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym są zdrowe i lekkie

Choć już sama idea sosu z masłem i mąką może wydawać się ciężka i tłusta, to zapewniam, że w tym przypadku tak nie jest. Sama nie jestem fanką potraw, po których czujemy się ciężko, więc bardzo rzadko tutaj się takie pojawiają.

Wiadomo, że czasem warto pozwolić sobie na tradycyjne falafele, albo rybę w panierce. Jednak na co dzień wolę lżejszą, a wciąż równie pyszną kuchnię. I właśnie ten dorsz zapiekany na szparagach idealnie tutaj pasuje.

Danie jest kremowe, lekko maślane, delikatne w smaku. Idealnie komponuje się z puree ziemniaczanym, ale też z ugotowaną kaszą. Myślę, że nawet z makaronem będzie smakowało cudownie.

Przygotowanie to maksymalnie 10 minut, a najbardziej czasochłonne jest oderwanie twardych końcówek od szparagów. Resztę robi za nas piekarnik, a my po zaledwie 20 minutach dostajemy kojący zdrowy sycący obiad.

Jeżeli te zapiekane szparagi w beszamelu to nie idealny przepis na weekend, to nie wiem co mogłoby takim byc. Bardzo zachęcam do robienia i zapraszam! 

Drukuj

Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym z dorszem

Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 370 kalorii, 46b, 22w, 11t, 4bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek szparagów (ok. 400 g)
  • 2 duże filety z białej ryby (np. dorsz, po ok. 200 g każdy)
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 300 ml mleka (u mnie 2%)
  • solidna szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  2. Od szparagów odłamujemy twarde końcówki. Myjemy je, osuszamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
  3. Filety z dorsza solimy oraz pieprzymy. Układamy na szparagach.

Sos beszamelowy:

  1. Do rondelka wkładamy masło. Podgrzewamy i roztapiamy.
  2. Dodajemy mąkę. Mieszamy energicznie, aż mleko i masło ładnie się połączą.
  3. Cały czas mieszając dolewamy mleko i podgrzewamy, aż powstanie sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Wylewamy na szparagi i dorsza. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  5. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close