Makaron z sosem z bakłażana i parmezanem to minimalistyczny makaron, który okazał się na tyle umamiczny, że powtórzyłam go już kilkukrotnie.
Bakłażana najchętniej zawsze wykorzystuję w połączeniu z sosem pomidorowym w pasta alla norma. Ewentualnie, z hummusem w postaci roladek z dodatkowym kurczakiem lub tofu. I choć korciło mnie, żeby przygotować moją ukochaną pastę alla norma, która notabene jest moim zdaniem lepsza niż te, które jadłam na Sycylii, to zdecydowałam się na coś nowego. I to było przepyszne odkrycie.
Sekretem tego przepisu jest lekkie opalenie bakłażana. Podsmażamy go na niewielkiej ilości oliwy, bo chcemy również lekko go przypalić, żeby uzyskać nutkę palonego bakłażana. Ta nuta będzie sprawiać, że bakłażan w sosie śmietanowym będzie smakował naprawdę cudownie.
Makaron z sosem z bakłażana i parmezanem to po prostu bakłażan w sosie śmietanowym po włosku

Smak palonego bakłażana to podstawa pasty baba ghanoush, któremu zawdzięcza lekko dumny charakter i aromatyczny smak. Tutaj poszłam szybszą drogą po prostu wrzucając bakłażana na nieprzywierającą patelnię. W tym przepisie porządna patelnia to podstawa! Jednak, jeśli wolisz możesz bakłażana upiec w piekarniku, aż skórka będzie czarna, wydrążyć i pokroić miąższ, a następnie przygotować z niego sos.
Innym kluczowym elementem tego przepisu na makaron z bakłażanem jest świeżo zmielony pieprz. Świetnie łączy się bowiem ze smakiem bakłażana i podkreślić jego smak. Mamy tutaj jeszcze dodatek śmietany dla dodania całości kremowości i nutki słodyczy oraz parmezan nadający całości umamicznego charakteru.
Takie spaghetti z bakłażanem może stanowić pomysł na szybki wegetariański obiad, który posmakuje również mięsożercom. Nie ma tu wielu składników, a sam przepis jest też bezproblemowy. Mam nadzieję, że docenisz go w takim samym stopniu jak ja.
Bardzo polecam i zapraszam. Makaron z sosem bakłażana i parmezanem poleca się na pyszne obiady i kolacje bez mięsa.

SKŁADNIKI
- 150 g makaronu spaghetti
- 1 duży bakłażan (ok. 400 g)
- 150 ml śmietany 18%
- 40 g parmezanu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE
- Od bakłażana odcinamy końcówkę. Kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski. Dodajemy ok. 1/2 łyżeczki soli i mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
- Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy ok. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
- Bakłażana odsączamy ręcznikiem papierowym.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy bakłażana na średnim ogniu lekko go przypalając (jak już będzie lekko przypalony, ale wciąż nie miękki, w razie potrzeby dolewamy troszkę wody). Zdejmujemy z ognia i niedbale miksujemy blenderem (ja lubię widzieć kawałki warzyw w sosach, ale jeśli wolisz gładkie, możesz zmiksować dokładnie).
- Bakłażana z powrotem wrzucamy na patelnię. Dodajemy wodę z gotowania makaronu oraz śmietankę. Mieszamy podgrzewana na średnim ogniu.
- Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan (pozostawiając kilka łyżek do posypania wierzchu) oraz makaron. Mieszamy dokładnie.
- Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Porcje przekładamy na talerz. Podajemy posypane parmezanem z natka pietruszki na wierzchu. Smacznego :)

1 komentarz
pyszności poprostu, oczy mi się aż świecą na sam widok!