Chińszczyzna z kurczakiem i fasolką szparagową

Jak zapowiedziałam dzisiaj czas na fasolkę, a żeby nie stać długo w kuchni, bo w końcu kiedyś trzeba też odpocząć tym razem danie na szybko, czyli chińszczyzna. Już kiedyś wspominałam, że przez całe dzieciństwo jedliśmy taką z paczki, gdzie do proszku dodawało się wody, podgrzewało i już. Nawet nie chcę myśleć ile to miało konserwantów :p I dlatego, że uciekaliśmy się cały czas do paczki myślałam, że zrobienie takiego sosu do chińszczyzny jest dużym wyzwaniem, a okazało się, że to tak naprawdę prościzna. I można jeszcze poszaleć z warzywami, żeby sprawić, żeby każda nasza chińszczyzna była wyjątkowa. Moja tym razem zawiera zieloną fasolkę szparagową, którą uwielbiam. Mamy tutaj jeszcze tradycyjnie kurczaka, paprykę, marchewkę i grzyby mun, w które ostatnio się zaopatrzyłam. I choć mama patrzyła na nie ze zgrozą, ja uważałam je za dość dziwny twór, to jednak okazały się ciekawym dodatkiem, a do chińszczyzny prawie, że obowiązkowym. Spróbujcie koniecznie :)

Chińszczyzna z kurczakiem i fasolką szparagową

(2 porcje)

~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 300 g piersi z kurczaka
~ 1 duża marchewka
~ 1 duża czerwona papryka
~ 20 g grzybów mun
~ 300 g fasolki szparagowej
~ 3-4 łyżki sosu sojowego
~ 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
~ 1/2 łyżeczki ostrej papryki (lub chilli)
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki oleju

Grzyby mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10-15 minut, aż napęcznieją.  Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze części. Blanszujemy ok. 5 minut we wrzątku i odcedzamy.

Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy posiekane ząbki czosnku razem z pokrojoną w kostkę i przyprawioną paprykami piersią z kurczaka. Smażymy kilka minut (ok. 4-5) po czym dodajemy marchewkę pokrojoną słupki. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Dodajemy grzyby i fasolkę szparagową. Całość skrapiamy sosem sojowym. Smażymy kilka minut, aż warzywa zmiękną, a mięso dobrze się przesmaży. Doprawiamy solą i pieprzem.

W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy sos sojowy i porządnie mieszamy. Wlewamy na patelnię i mieszamy. Trzymamy na ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Podajemy posypane szczypiorkiem z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego :)

Drukuj


3 thoughts on “Chińszczyzna z kurczakiem i fasolką szparagową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *