fbpx

Zdrowsza szarlotka z kruszonką

by Kucharka w baletkach

Jabłka to moje ulubione owoce i jeden z nielicznych aspektów jesieni, które lubię. No chyba, że cała jesień byłaby złotą jesienią, ale to niestety niemożliwe.

To też czas, kiedy najprzyjemniej usiąść z książką wieczorem. A żeby było jeszcze przyjemniej warto poświęcić trochę czasu na upieczenie aromatycznej i przepysznej szarlotki. Można oczywiście i taką kupić. Jednak, wtedy nasz dom nie będzie wypełniony cudownym jabłkowo-cynamonowym zapachem, który działa bardzo kojąco.

Co powiecie na zdrowszą szarlotkę z kruszonką i z bardzo delikatną nutką karmelową. Wszystko dzięki zamianie cukru białego na brązowego, co sprawia, że zdrowsza szarlotka z kruszonką trafia na nasz stół. Aromatyczna, leciutko karmelowa, bardzo jabłkowa… Po prostu cudowna. Podgrzejcie ją przed jedzeniem i podajcie z lodami lub bitą śmietaną. Uśmiech gwarantowany ;)

Zdrowsza szarlotka z kruszonką

(tortownica o średnicy 22 cm)

 Ciasto:
~ 60 g masła
~ 2 szklanki mąki (pełnoziarnistej najlepiej ;))
~ 3/4 szklanki cukru brązowego
~ 1 jajko
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło mieszamy z mąką. Dodajemy cukier, żółtko, proszek i ubite białko. Wszystko szybko wyrabiamy i zagniatamy ciasto w kulkę. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciastem wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i podpiekamy ok. 10 minutek w 180 stopniach.

Nadzienie:
~ 750 g jabłek (waga po obraniu ze skórek)
~ 1 duża łyżka cynamonu

Jabłka kroimy w plasterki. Wsypujemy do garnka i dodajemy cynamon. Całość zagotowujemy, dodajemy kilka łyżek wody i dusimy na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną. Wykładamy równomiernie na podpieczony spód.

Kruszonka:
~ 1/2 szklanki mąki (pełnoziarnistej)
~ 1/2 szklanki cukru brązowego
~ 50 g masła

Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier i wyrabiamy na kruszonkę. Posypujemy szarlotkę na wierzchu. Całość pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy (choć najlepsza jest na ciepło ;)). Smacznego :)

coś na dokładkę?

6 komentarzy

Domowe Potrawy 29 września 2017 - 11:15

Uwielbiam szarlotkę, a tu widzę trochę jej zdrowszą wersję :)Fajny przepis :)

Odpowiedz
ervisha 29 września 2017 - 13:42

Teraz mam na nią ochotę, ale bez bitej śmietany :D

Odpowiedz
Żelka 29 września 2017 - 15:45

Witaj w klubie jabłkoholików :) Szarlotka co tydzień, w niedzielę musi być.

Odpowiedz
Ewa 2 października 2017 - 16:31

Nie znam nikogo kto by jej nie lubił:)

Odpowiedz
Arleta 1 października 2019 - 22:26

bardzo apetyczna :)

Odpowiedz
Justyna 6 października 2019 - 11:14

z chęcią taką zrobię :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close