fbpx

Korzenny sernik piernikowy bez cukru

by Kucharka w baletkach

Zapowiadałam, że niedługo zaczną się przepisy świąteczne i dlatego dzisiaj mam dla Was cudowny korzenny sernik piernikowy bez cukru. Oczywiście nie namawiam Was, żebyście porzucali tradycyjne słodycze w cukrem w święta, ale nikt nawet nie zauważy, że w takim cudeńku nie ma cukru i jest dzięki temu troszkę bardziej dietetyczne (i można zjeść więcej :D), a to dzięki erytrolowi, z którym pierwszy raz eksperymentowałam. Poczytałam trochę w Internecie przed i okazało się, że badania potwierdzają, że erytrol jest bezpieczny, odpowiedni dla cukrzyków (jego indeks glikemiczny wynosi 0) i może ograniczyć rozwój próchnicy. I ma dokładnie 0 kalorii, więc na lekkie odchudzenie ciasta nadaje się idealnie. I korzenny sernik piernikowy bez cukru w ogóle nie daje po sobie poznać, że jest bez cukru – spód zrobiłam z masła orzechowego wykorzystując wegański przepis na mazurek wielkanocny i dodając odrobinę przyprawy piernikowej, masa serowa jest kremowa i delikatna z nutką korzennych smaków, a kruszonka przyjemnie chrupiąca. Cudowne pyszne zdrowe ciasto – korzenny sernik piernikowy bez cukru przed Wami :)

Korzenny sernik piernikowy bez cukru

(tortownica o średnicy 22 cm)

Spód:
~ 50 g masła orzechowego
~ 1 łyżka miodu
~ 2 łyżki mleka roślinnego
~ 25 g mąki pełnoziarnistej
~ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
~ 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło orzechowe mieszamy z miodem i mlekiem. Dodajemy mąkę, sodę i przyprawę piernikową. Wilgotnymi dłońmi lub łyżką wylepiamy spód tortownicy. Podpiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku.

Masa serowa:
~ 2 jajka
~ 1/2 szklanki erytrolu (lub ksylitolu)
~ 500 g twarogu półtłustego zmielonego
~ 2 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 60 g)
~ 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 15 g)
~ 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z erytrolem. Następnie dodajemy twaróg i jogurt i dokładnie mieszamy trzepaczką do całkowitego połączenia. Dodajemy mąkę i przyprawę. Mieszamy łyżką i wylewamy na podpieczony spód.

Kruszonka:
~ 25 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 łyżeczka masła lub margaryny
~ 1 łyżka erytrolu (lub ksylitolu)
~ 1/2 łyżeczki cynamonu

Masło łączymy z mąką jak na zacierki. Mieszamy, dodajemy erytrol i cynamon. Wysypujemy na wierzch sernika. Pieczemy w 180 stopniach ok. 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Zostawiamy tak 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

4 komentarze

Ervisha 9 grudnia 2018 - 08:53

Pachnie Świętami i to przez monitor ;)

Odpowiedz
Natalia 9 grudnia 2018 - 14:35

Sernikiem nigdy nie pogardzę <3 Szczególnie takim!

Odpowiedz
Ola 12 września 2024 - 07:28

Piękny, jeśli bym chciała żeby był wyższy to upiec w mniejszej blaszce? Ale jak długo ?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 15 września 2024 - 14:57

Myślę, że czas powinien być podobny. Po tych 60 minutach można nakłuć patyczkiem dla pewności :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close