Topinambur to dla mnie wciąż trochę niezbadane warzywo i za każdym razem wkładam je do koszyka z lekkim onieśmieleniem. Pamiętam, że pierwszy raz miałam tą (nie)przyjemność próbując bardzo niesmacznej pasty z topinambura na wegańskim targu z przyjaciółką, przez co obydwie trochę się zraziłyśmy. Ale z pomocą przyszła Krowarzywa i topinamburex, który zmienił całkowicie moje podejście do tego warzywa. I teraz już zazwyczaj trafia do mojego koszyka porcja topinamburu kilka razy w sezonie. Prezentowałam Wam już tutaj topinamburowe placki, gulasz wieprzowy z topinamburem czy krem z topinamburu. A dzisiaj przychodzę ze zdrową pyszną przekąską, która wyświetliła się chyba najczęściej, kiedy wrzuciłam na instagramie #topinambur, czyli zdrowe chipsy z topinamburu przed Wami. Bardzo prosta, szybka przekąska, a wyrazista, lekko pikantna i cudownie chrupiąca. Jedne z lepszych warzywnych chipsów, które jadłam :> Topinambur przypomina w smaku pikantniejszą i lekko słodszą pietruszkę, a z takimi przyprawami zdrowe chipsy z topinamburu wychodzą cudowne. Zapraszam :)
Zdrowe chipsy z topinamburu
~ 200 g topinamburu
~ 1 łyżka oleju rzepakowego
~ 1 łyżeczka wędzonej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ sól, pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Topinambur kroimy na cieniutkie plasterki. Mieszamy z olejem, a następnie z przyprawami. Wysypujemy luźno na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na najwyższej półce ok. 20 minut (aż się ładnie zarumienią i staną się chrupiące). Wyjmujemy i podajemy. Smacznego :)
2 komentarze
Nie jadłam i chciałabym spróbować. Chipsy to chyba dobra opcja na pierwszy raz ;)
Topinambur jadłam raz i tak samo jak ty miałaś – nie było to przyjemne doświadczenie :P Musze dać mu ponownie szansę!