fbpx

Kurczak tikka masala

by Kucharka w baletkach

Przepraszam za dość długą nieobecność, ale zawitałam sobie do Londynu na parę dni, a w dniu wyjazdu internety odmawiały mi posłuszeństwa i nawet nie mogłam się pożegnać :( Ale już jestem, wracam z krainy fish and chips, scones, 5 o’clock tea i English breakfast. A, że powrót do rzeczywistości to zawsze wyzwanie to spróbuję go lekko opóźnić i razem z Wami zostać jeszcze chwilkę na wyspach zajadając przepyszne danie kurczak tikka masala. Kurczak tikka masala to danie zainspirowane kuchnią indyjską, którym zajadają się Brytyjczycy, a które jest bardzo przyjemne do zrobienia, a w smaku bardzo wyraziste, orygi. Generalnie z tego, co zauważyłam w Anglii potrawy w stylu curry to bardzo popularne jedzenie, a na rozgrzanie w ten zimowy czas nadadzą się idealnie :> Zapraszam serdecznie, pozwiedzajcie ze mną Londyn chociaż chwilkę ;) Kurczak tikka masala zaprasza :)

Kurczak tikka masala

(2 porcje)

~ 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 300 g)
~ ok. 100 g jogurtu naturalnego
~ 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub chilli
~ 1/4 łyżeczki imbiru
~ 1/4 łyżeczki cynamonu
~ sól, pieprz

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę. Solimy i pieprzymy. Do jogurtu dodajemy przyprawy i dodajemy do kurczaka. Mieszamy i marynujemy kilka godzin, a najlepiej całą noc ;) Po tym czasie kurczaka podsmażamy lub grillujemy.

Sos:
~ 1 łyżka masła
~ 2 pomidory
~ 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
~ 1 ząbek czosnku
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub chilli
~ 1 łyżeczka papryki słodkiej
~ 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
~ 5 łyżek śmietany kremówki 30%
~ sól, pieprz

Na maśle podsmażamy posiekany drobniutko ząbek czosnku. Dodajemy drobniutko posiekane pomidory i smażymy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy i przecier (i troszkę wody). Mieszamy dokładnie i dodajemy kremówkę oraz podsmażonego kurczaka. Solimy, pieprzymy do smaku i podajemy (najlepiej posypane świeżą kolendrą, z ryżem lub kaszą ;)). Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Anulla 11 grudnia 2016 - 19:46

robiłam ostatnio, ale ciut inaczej :) jest pyszny taki kurczak :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close