fbpx

Wigilijny barszcz na zakwasie, czyli najlepszy przepis na barszcz na wigilię

by Kucharka w baletkach

Wigilijny barszcz na zakwasie to najlepszy barszcz na wieczerz wigilijna, który możemy zaserwować. Szczególnie jesli pokusimy się o domowy zakwas na barszcz.

Choć zrobienie zakwasu może brzmieć onieśmielająco obiecuję, że jest to bardzo łatwe. Jeżeli będziemy trzymać się zasad, zakwas po kilku dniach będzie pięknie pachniał i nada głębi naszemu barszczowi na święta.

Zakwas na barszcz na wigilię – najważniejsze zasady

Pamiętajmy tylko o tym, żeby wszystkie buraki były dokładnie przykryte zalewą – nawet kawałeczek nie może wystawać. Dodatkowo, umieśćmy zakwas w szczelnym słoik, dobrze go zakręćmy i odstawmy w ciemne chłodne miejsce. Każdego dnia możemy go odgazować otwierając na chwilę słoik, ale od razu potem ponownie go zamykając bardzo porządnie. I już – mam nadzieję, że z tymi kilkoma zasadami zakwas wyjdzie idealnie.

Dobry zakwas bowiem jest najważniejszym elementem wigilijnego barszczu. To on odpowiada głównie za tą głębię smaku, wyrazistość i lekką słodycz. Dla mnie taki domowy barszcz na zakwasie smakuje najlepiej na świecie i przebija popularny w całym kraju barszcz. Na pewno wszyscy wiemy, o którym mówię ;)

Wigilijny barszcz na zakwasie to najlepszy barszcz na święta

Wigilijny barszcz na zakwasie, czyli najlepszy przepis na barszcz na wigilię w białej misce

Kiedyś myślałam, że ugotowanie takiego barszczu to ciemiężne zadanie. I cudownie się zaskoczyłam, kiedy kilka lat temu ugotowałam swój pierwszy barszcz i okazał się taki bezstresowy i pyszny.

Barszcz wigilijny na zakwasie smakuje inaczej niż tradycyjny. Jego smak jest bardziej głęboki, wyraźnie czuć grzyby i ma w sobie “to coś”, czego nie da się opisać słowami. U mnie bardzo tradycyjnie podany z uszkami z kapustą i grzybami. Bardzo zachęcam do zrobienia. Jak raz zrobimy taki barszcz nie będziemy chcieli wracać do innego ;)

Wigilijny barszcz na zakwasie, czyli najlepszy przepis na barszcz na wigilię

Drukuj
Liczba porcji: 6 (2 l barszczu) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 60 kalorii 1b, 5w, 3t na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 porcja zakwasu buraczanego (z buraczkami!)
  • 1/2 opakowania suszonych grzybów (ok. 20 g; u mnie borowiki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ok. 5 cm kawałek pora
  • mały kawałek selera (ok. 50 g)
  • 1/2 jabłka (ok. 100 g)
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 goździki
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • 6 szklanek wody (ok. 1,5 litra)
  • 1-2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE

  1. Do garnka obrane marchewki, pietruszkę, seler i por. Dodajemy suszone grzyby, jabłko, ziele angielskie, goździki i liście laurowe.
  2. Zalewamy wodą, dodajemy olej, solimy, pieprzymy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 2 godziny.
  3. Po tym czasie wyjmujemy wszystkie warzywa i przyprawy (najlepiej przez sito przecedzić).
  4. Dodajemy zakwas razem z buraczkami oraz majeranek i podgrzewamy na wolnym ogniu uważając, żeby barszcz się nie zagotował. Najlepiej podgrzewać jeszcze 30 minut, do godziny.
  5. Wyjmujemy buraczki lub przecedzamy barszcz przez sito. Solimy i pieprzymy jeszcze do smaku w razie potrzeby.
  6. Podajemy z uszkami lub ze zwykłym makaronem. Smacznego :)
Wigilijny barszcz na zakwasie, czyli najlepszy przepis na barszcz na wigilię w białej misce
Wigilijny barszcz na zakwasie, czyli najlepszy przepis na barszcz na wigilię z uszkami

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 16 grudnia 2017 - 18:29

U mnie w domu nie ma tradycji barszczu w Wigilię, ale wiem, że wiele osób lubi (niekoniecznie w mojej rodzinie) ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close