fbpx
Home banany Bezglutenowa babka bananowa z lukrem cynamonowym bez cukru

Bezglutenowa babka bananowa z lukrem cynamonowym bez cukru

by pinkyyy

Po wrzuceniu przepisu na babkę bananową z polewą z masła orzechowego Magda, którą serdecznie pozdrawiam, spytała jaką bezglutenową mąkę polecam do tej babki. Złapałam się za głowę, bo bardzo chciałam pomóc, ale wcześniej nie robiłam z żadną bezglutenową mąką. Więc zabrałam się do pracy i powstała w ten weekend przepyszna bezglutenowa babka bananowa z lukrem cynamonowym bez cukru. Można ją również przygotować z polewą z masła orzechowego, ale ja potrzebowałam małej odmiany. Bezglutenowa babka bananowa z lukrem cynamonowym bez cukru nie jest tak puszysta jak ta z mąką pełnoziarnistą, ale i tak jest przepyszna, słodka, a tą wzbogaciłam dodatkowo o waniliową nutkę, która super się tutaj sprawdza. Bezglutenowa babka marzenie :)

Bezglutenowa babka bananowa z lukrem cynamonowym bez cukru

(1 foremka na babkę – 8-10 porcji)

~ 3 bardzo dojrzałe banany (ok. 300 g miąższu)
~ 2 jajka
~ 60 ml oleju roślinnego
~ 150 g mąki kukurydzianej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
~ 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Obrane i pokrojone na plasterki banany i jajka umieszczamy w misce.  Miksujemy blenderem do połączenia. Dodajemy olej (ja tym razem użyłam kokosowego) oraz mąkę kukurydzianą z proszkiem, sodą i cynamonem. Mieszamy dokładnie (najlepiej zrobić to trzepaczką) i masę przelewamy do natłuszczonej foremki na babkę. Pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym piekarniku, a następnie nakłuwamy patyczkiem sprawdzając czy jest sucha. Wyjmujemy i studzimy.

Gdy przestygnie kilka razy delikatnie uderzamy w górę, żeby babka ładnie odczepiła się od foremki (ja kilka razy uderzyłam i zostawiłam do góry dnem, żeby grawitacja pomogła i po 10 minutach pięknie wyszło ;)).

Lukier cynamonowy:
~ 100 g erytrolu zmielonego na cukier puder
~ 3 łyżki gorącej wody
~ 1 łyżeczka cynamonu

Erytrol mieszamy z cynamonem, a następnie z wodą do uzyskania lukrowej konsystencji (taka mniej więcej po środku między płynną, a gęstą). Polewamy babkę i odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego :)

Drukuj

coś na dokładkę?

6 komentarzy

Ervisha 8 kwietnia 2019 - 17:18

Szalejesz z babkami :)

Reply
Magda 8 kwietnia 2019 - 19:35

Wspaniale ! Jutro zabieram się za zrobienie babki ;) zdaje się na Twoje przepisy ! Już nie jeden wypróbowałam i wiem ze będzie smacznie ! Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam.

Reply
pinkyyy 9 kwietnia 2019 - 20:34

O to czekam na wieści jak wyszło <3 Nawet nie wiesz jak miło mi czytać w słowa, mega się ciesze, że Pani korzysta <3 Pozdrawiam serdecznie <3

Reply
Dominika 10 kwietnia 2019 - 04:56

Cześć, chciałabym zrobić babkę w wersji glutenowej 😊 czy wystarczy zastąpić mąkę kukurydzianą zwykłą mąką (tyle samo jej dać )? Nie wiem też na ile dostępny jest erytrol. Gdyby zastąpić go cukrem, to ile go dać ? Pozdrawiam.

Reply
pinkyyy 10 kwietnia 2019 - 08:33

Cześć! Dokładnie – dajemy też 150 g mąki zwykłej (ja robiłam z pełnoziarnistą) – dzięki temu będzie bardziej puszysta :) A cukru też tyle samo ile erytrolu, czyli w tym przypadku 100g. Zamiast lukru można też zrobić polewę z masła orzechowego jak w tym przepisie – https://www.kucharkawbaletkach.pl/bananowa-babka-z-polewa-z-masla-orzechowego-bez-cukru/ :)

Reply
Dominika 10 kwietnia 2019 - 17:46

Dziękuję. Będę próbować 😊

Reply

Skomentuj

Close