Bezglutenowy sernik bez cukru z czekoladowo-kokosowym spodem

Obecna sytuacja niestety nie pozwala spędzić majówki na wyjeździe, więc żeby troszkę umilić sobie trochę ją umilić, mam dzisiaj dla Was przepyszny zdrowy sernik bez cukru z mocno czekoladowo-kokosowym spodem i karmelem z daktyli i masła orzechowego. Odkrycie karmelu z masła orzechowego i daktyli było dla mnie mega odkryciem i bardzo często z niego korzystam – do placków, naleśników czy właśnie serników pasuje naprawdę idealnie. Bezglutenowy sernik bez cukru z czekoladowo-kokosowym spodem jest dość łatwy, ale czasochłonny przez spód, ale nie warto go pomijać, bo naprawdę przecudownie współgra z masą serową i słodkim karmelem. Sam sernik jest raczej ciężki, wilgotny i zwarty, a nie puszysty, troszkę w stylu krakowskiego. Bardzo polecam, na pewno i Wam zasmakuje :) 

Bezglutenowy sernik bez cukru z czekoladowo-kokosowym spodem

(tortownica o średnicy 22 cm)

Spód:
~ 7-8 łyżek wiórków kokosowych (ok. 75 g)
~ 2 łyżki kakao (ok. 20 g)
~ 100 g masła orzechowego
~ 100 g mąki ryżowej

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Wiórki mieszamy z kakao i mąką. Następnie mieszamy z masłem orzechowym, aż powstanie jednolite ciasto. Wylepiamy nim spód i boki tortownicy.

Masa serowa:
~ 400 g twarogu półtłustego zmielonego
~ 1/2 szklanki erytrolu (lub ksylitolu)
~ 2 jajka
~ 150 g jogurtu naturalnego
~ 1 łyżka budyniu waniliowego (bez cukru)
~ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem razem z erytrolem. Następnie dodajemy twaróg, jogurt, budyń, ekstrakt i dokładnie mieszamy trzepaczką do całkowitego połączenia. Dodajemy budyń i ekstrakt i przyprawę. Mieszamy łyżką i wylewamy na spód.

Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 50-60 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Polewa:
~ 50 g daktyli suszonych
~ 1 łyżka masła orzechowego (ok. 20 g)

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy wodę pozostawiając ok. 1-2 łyżki. Dodajemy masło orzechowe i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Smarujemy wierzch wystudzonego sernika.

Sernik wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godzinki i podajemy. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *