Fit ciasteczka owsiane to były pierwsze zdrowe ciasteczka, które upiekłam już bardzo dawno temu. I do dziś pamiętam, że specjalnie nie mówiłam rodzicom, że są bez cukru, bo powiedzieliby od razu, że kombinuję, że niedobre, że za mało słodkie. I najgorsze, że powiedzieliby to przed spróbowaniem ;-) Od tamtego czasu już się wiele pozmieniało i oni też mają inne podejście, ale i tak często im nie mówię, że coś uzdrawiam, bo mój tata kiedy nie wie, co jest dokładnie w środku, to je dużo chętniej. Te czteroskładnikowe fit ciasteczka owsiane zjadł wszystkie prawie sam i do dzisiaj chyba nie wie, że to są zdrowe ciastka, bo by ich nie ruszył ;-) a fit ciasteczka owsiane z 4 składników są naprawdę super – są bardzo chrupiące, mocno owocowe, a cała słodycz pochodzi z banana, daktyli i żurawiny. Naprawdę supersmaczna i minimalistyczna zdrowa prostota :)
4-składnikowe fit ciasteczka owsiane
(ok. 12-14 sztuk)
~ 100 g płatków owsianych
~ 1 duży bardzo dojrzały banan (mój z wierzchu był cały czarny ;p)
~ 50 g żurawiny suszonej
~ 50 g daktyli suszonych
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Banana rozgniatamy dokładnie widelcem i wrzucamy go do miski. Dodajemy do niego posiekane daktyle i posiekaną żurawinę.
Następnie dosypujemy płatki i mieszamy dokładnie do połączenia.
Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
5 komentarzy
Schrupałabym :)
Latem ciastka "fit" jak najbardziej wskazane;-)
Ja zamiast cukru dodaję zazwyczaj miód lub gorzką czekoladę – nadal mega zdrowe, ale w smaku o niebo lepsze :)
pycha ale u mnie tylko 11 sztuk
Liczy się jakość, a nie ilość :D