Pieczone roladki schabowe z szynką świetnie nadadzą się na rodzinny obiad.
Zauważyłam, że dość rzadko pojawiają się tu propozycje na dania mięsne. Choć ograniczam mięso, to w moim domu rodzinnym weekendowy obiad bez mięsa nie ma racji bytu.
Mamy z mamą wiele już utartych propozycji na różne wariacje mięsne. Najczęściej pojawia się u nas pieczona ligawa w rękawie, bo jest łatwa i robi się właściwe sama. Czasem szarpnęłyśmy się na kurczaka pieczonego w całości. A kiedy indziej pojawiała się polędwiczka wieprzowa pieczona na parze.
To takie nasze sprawdzone i mało pracochłonne dania, które akceptują nasze chłopaki. Jednak, raz na jakiś czas zdarza się dzień, kiedy chce nam się trochę bardziej. I wtedy robimy roladki.
Pieczone roladki schabowe z szynką parmeńską to idealny niedzielny obiad
Roladki schabowe pojawiają się u nas chyba najczęściej. Czasem robiłyśmy też roladki drobiowe w boczku. Jednak, mój tato nie jest zbyt wielkim fanem drobiu, a nam się nie zawsze chciało robić dwa różne rodzaje. W końcu w weekend też trzeba trochę odpocząć ;)
Długo dopracowywałyśmy nasze roladki ze schabu, aż znajdziemy naszą ulubioną wersję. Przez długi czas królowała wersja z porem i szynka parmeńską. Jednak, ostatecznie na najdłuższy okres czasu zakorzeniły się u nas roladki schabowe z papryką i szynką, które dzisiaj prezentuję.
To niezwykle aromatyczne pieczone roladki. Nawet są trochę fit, a do tego robi się je szybko i łatwo. Mięso schabowe wychodzi soczyste i przesycone aromatami.
Jeżeli wolicie, możecie użyć innego rodzaju mięsa wieprzowego i też będą pyszne. Zapraszam i bardzo polecam :)
aromatyczne pieczone roladki schabowe z szynką parmeńską. Są naprawdę przepyszne, a robi się je niezwykle szybko i łatwo. Mięso jest soczyste i przesycone aromatem szynki. Właściwie można zrobić je z dowolnego mięsa wieprzowego – my najczęściej robimy ze schabu, ale próbowaliśmy już z szynki wieprzowej i też były super. Zapraszam więc na cudowne pieczone roladki schabowe z szynką parmeńską :)
SKŁADNIKI
- 4 plastry schabu (ok. 100-120 g każdy)
- 4 duże plastry szynki parmeńskiej (ok. 80 g)
- 1/2 czerwonej papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wrzątku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Paprykę kroimy w cienki paski.
- Plastry schabu umieszczamy po kolei w woreczku foliowym i rozbijamy na cienki duży płat mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony.
- Na każdym kawałku kładziemy plaster szynki parmeńskiej i kilka pasków papryki. Zwijamy 4 roladki, posypujemy bazylią.
- Wrzucamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą. Smażymy krótko z każdej strony, żeby ładnie się zarumieniły (ok. 1-2 minuty) i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Koncentrat i wrzątek mieszamy w kubeczku do połączenia. Dodajemy zioła, lekko solimy i pieprzymy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego z roladkami.
- Pieczemy ok. 40-45 minut i sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Podajemy z kaszą/ryżem lub z ziemniakami i surówką/warzywami. Smacznego :)
2 komentarze
No to wiem co dziś na obiad :) Upatrzyłam sobie jeszcze Twoją sałatkę z cukinii :)
Pisze jeszcze raz, bo chyba nie poszło – zrobiłam dziś, wyszło świetnie, mięso z biedronki :) – roladki z szynki, trzeba je jeszcze delikatnie rozbić. Dałam szynkę jaką miałam i paprykę marynowaną, reszta z przepisu. Fajne, kruche mięso i dobry sosik. Pozdrawiam i dziękuję