fbpx

Omlet ze szpinakiem i łososiem wędzonym

by Kucharka w baletkach

Połączenie szpinaku i łososia wędzonego pojawiło się tu już parę razy, ale mimo to nie mogłam powstrzymać się przed wrzuceniem przepisu na ten omlet ze szpinakiem i łososiem wędzonym, bo to połączenie niemalże idealne. I czasem w wirze wymyślania nowych potraw i połączeń, warto wrócić do tego, co sprawdzone, a ja muszę o tym też sobie sama przypominać. A do takich smaków trzeba wracać jak najczęściej. Przepyszny i aromatyczny szpinak (póki czas użyjcie świeżego, chociaż bardzo się kurczy to jednak smak zupełnie inny ;>), wyrazisty łosoś, a całość dopełniają swojskie jajka i nutka greckiej fety. Omlet ze szpinakiem i łososiem wędzonym smakuje cudownie. Skuście się, a nie pożałujecie ;>

Omlet ze szpinakiem i łososiem wędzonym

~ 1 cebula
~ 100 g świeżego szpinaku
~ 2 plasterki łososia wędzonego (ok. 50 g)
~ 1 plaster fety (ok. 25 g)
~ 2 jajka
~ sól, pieprz

Cebulę siekamy i podsmażamy. Wrzucamy szpinak i kilka minut smażymy. Wrzucamy pokrojonego łososia. Wszystko trzymamy chwilkę na ogniu. Przekładamy do miseczki i lekko studzimy.
Jajka rozbijamy i mieszamy dobrze widelcem. Dodajemy do nich szpinak z łososiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem kilka minut. Gdy wierzch się zetnie na połowie kładziemy posiekaną fetę. Składamy na pół. Chwilę jeszcze trzymamy i przekładamy na talerz. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Agata 4 sierpnia 2014 - 18:41

chyba załapałam nowy pomysł na śniadanie (: uwielbiam połączenie łosoś-szpinak.

Odpowiedz

Skomentuj

Close