Zapowiedziałam ciasto z budyniem i rabarbarem, więc oto i one! Przyznam, że nigdy nie byłam wielką fanką rabarbaru i tylko w niektórych połączeniach go toleruję. Dzisiaj proponuję Wam połączenie go z waniliowym budyniem. Lubię czasem kwaśne jedzenie, ale rabarbar już przekracza kres mojej wytrzymałości ;) Moja mama często macza łodyżki w cukrze i wspomina, że tak podawała jej go babcia. Mnie niestety w tej wersji nie przekonał, ale może Wy też tak jedliście w dzieciństwie? :> Ale na kruchym cieście, ze słodkim, delikatnym waniliowym budyniem i nutką cynamonu, która rozchodzi się po całym cieście, rabarbar idealnie się sprawdza. Zachowuje tylko lekką nutką kwaskowatości, która świetnie komponuje się z resztą. A ciasto z budyniem i rabarbarem w sezonie trzeba upiec! Więc pieczemy :)
Ciasto z budyniem i rabarbarem

(blacha 35×25 cm)
Ciasto:
~ 200 g masła lub margaryny
~ 1 szklanka brązowego cukru
~ 1 jajko
~ 1/2 szklanki orzechów włoskich zmielonych
~ 2 szklanki mąki pszennej
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka cynamonu
Masło mieszamy z cukrem i jajkiem. Wrzucamy orzechy, mąkę, proszek i cynamon. Wszystko zagniatamy szybko (w miarę potrzeby podsypujemy mąką ;)). Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki na górną półkę.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części i jedną z nich wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.
Masa budyniowa:
~ 600 ml mleka
~ 3 żółtka
~ 75 g cukru
~ 1 laska wanilii
~ 3 łyżki mąki pszennej
~ 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Do 200 ml mleka dodajemy żółtka cukier, nasionka z laski wanilii i obydwie mąki. Miksujemy blenderem dokładnie.
Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć cały czas mieszając trzepaczką wlewamy powoli wcześniej przygotowaną miksturę. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając trzymamy jeszcze ok. 1 minuty, aż zacznie powstawać piękny budyń. Zdejmujemy z ognia, rondelek dokładnie przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
~ 500 g rabarbaru
~ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżka cukru
~ 1 łyżeczka cynamonu
Rabarbar kroimy w plasterki. Mieszamy je z mąką, cukrem i cynamonem.
Tak przygotowany rabarbar wykładamy równomiernie na podpieczony kruchy spód. Następnie ostrożnie wykładamy masę budyniową i staramy się rozłożyć ją równomiernie. Na wierzch ścieramy resztę kruchego ciasta. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Wyjmujmy i studzimy. Smacznego! :)
3 komentarze
Ja to bym rabarbar wcinała na surowo bez cukru… uwielbiam kwaśne :D A ciacho na pewno smaczne :)
Robiłam kiedyś bardzo podobne, właśnie z Moich wypieków i wyszło super :)
Rabarbar kusi ze wszystkich stron i chyba w końcu muszę też coś z nim w tym roku już zrobić :D