Popękane muffinki ricottowe z bananem i wanilią

Niezmiernie mi miło, że mogę w końcu zapowiedzieć weekend słodkości! Już dawno nie pojawiał się tutaj żaden wypiek, więc czas nadrobić zaległości. A jak już nadrabiamy to od razu trzeba z przytupem – popękane muffinki ricottowe z bananem i wanilią :> Na jutro szykujcie się na ciacho z rabarbarem i budyniem, a dzisiaj jeszcze zaczynamy troszeczkę skromniej z muffinami. Ale za to jakimi muffinami! Połączenie wanilii i banana z ricottą wypada naprawdę świetnie. Dzięki serkowi są bardzo delikatne, a banan z wanilią sprawiają, że są lekko słodkie i takie pyszne. A dodatkowo nie używamy tutaj cukru, więc całość wychodzi naprawdę zdrowa :> I nie potrzebujecie nawet miksera, żeby wyczarować popękane muffinki ricottowe z bananem i wanilią – łatwo, szybko i smacznie, a na piknik majowy nadadzą się idealnie :)

Popękane muffinki ricottowe z bananem i wanilią

(8 sztuk)

~ 200 g ricotty
~ 1 duży banan
~ 1 laska wanilii
~ 1 jajko
~ 1/2 szklanki mleka
~ 200 g mąki pszennej (u mnie razowa)
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Banana rozgniatamy dokładnie za pomocą widelca. Mieszamy dokładnie z ricottą. Wanilię rozcinamy na pół i nożem wydobywamy ziarenka. Dodajemy do banana z ricottą. Mieszamy i wbijamy jajko. Ponownie mieszamy. Wrzucamy mąkę  wymieszaną z proszkiem. Dolewamy mleko (w razie potrzeby kapkę więcej). Mieszamy dokładnie i wypełniamy foremki do muffinek do 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy i studzimy (nie martwcie się, że opadają ;)). Smacznego :)


Viva Ricotta! edycja III

Drukuj



2 thoughts on “Popękane muffinki ricottowe z bananem i wanilią”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *