Co zjeść w Wenecji, czyli mały przewodnik po weneckiej kuchni.
Przyznam szczerze, że przed podróżą do Wenecji niewiele wiedziałam o jej lokalnej kuchni. Zdawałam sobie sprawę, że kuchnia włoska to nie tylko makarony i pizza. Wiedziałam, że każdy region ma swoją specyfikę i swoje dania… Nie spodziewałam się jednak, że same miasto Wenecja ma swoje własne specjały, które warto poznać odkrywając to piękne miasto. A jednak tak jest!
Zapraszam więc na mały przegląd typowego jedzenia w Wenecji.
Co zjeść w Wenecji
Cicchetti, czyli weneckie przekąski
Cicchetti to typowe dla Wenecji małe przekąski. Sprzedawane są w bacari, czyli niewielkich lokalach rozrzuconych po całym mieście. Chodzenie na nie jest tak powszechne wśród Wenecjan, że wyrażenie andare a bacari (chodzić do bacari) jest częścią weneckiej codzienności.
Cicchetti to mogą być przeróżne rzeczy. Najczęściej mają formę kanapeczek i można znaleźć na nich naprawdę wszystko. Mogą być to pasty typu baccala mantecato (więcej o niej w dalsze części wpisu), pasty z tuńczyka, smażone sardynki, ośmiorniczki, grillowane krewetki, czy nawet opcje na słodko, na przykład z serkiem i dynią. Dodatkowo, zazwyczaj udekorowane są sosami, pesto, miodem lub owocami. Każdy znajdzie coś dla siebie.


Inne przekąski to mogą być:
- polpette, czyli klopsiki (mięsne, rybne, a nawet warzywne),
- mozzarella in carozza, czyli kawałki mozzarelli smażone w panierce,
- schie e polenta, czyli malutkie krewetki z polentą,
- uovo con acciuga, czyli jajko na twardo z sardelami.
Jako część swojej weneckiej wycieczki warto wybrać się na cicchetti do kilku lokali. My zrobiliśmy sobie mały spacer po mieście około południa zachodząc do różnych bacari i było to ciekawe i bardzo smaczne doświadczenie :)

Baccala mantecato, czyli pasta z dorsza
Baccala mantecato to typowa wenecka pasta na bazie suszonego dorsza. Dorsz jest najpierw gotowany, a następnie ubijany na pastę z dodatkiem oliwy, soli, pieprzu i czosnku. Przyznam szczerze, że dla mnie to właśnie cichetti z baccala mantecato były najsmaczniejsze!
Dodatkowo, taką pastę można też kupić w supermarketach lub lokalach typu rosticceria. Świetnym pomysłem jest kupienie sobie jej na śniadanie czy kolację do bagietki. Wtedy można zrobić sobie domowe cichetti ;)

Sarde in saor, czyli sardynki w marynacie
Sarde in saor to smażone sardynki, które są zamarynowane w słodko-kwaśnym sosie na bazie wina i octu winnego. Podawane są zazwyczaj z cebulką, rodzynkami i orzeszkami pinii. Można zamówić je na przystawkę lub, jak pastę z dorsza, zjeść je na cichetti.
Dodatkowo, zazwyczaj serwowane jest na zimno. Idealnie się więc nada na lato.
Fegato alla veneziana, czyli cielęca wątróbka po wenecku
Fegato alla veneziana to kolejna pozycja, którą można zamówić jako przystawkę albo zjeść na cichetti. Jest to wątróbka cielęca z cebulą w sosie z oliwy i białego wina. Sama wątróbka z cielęciny jest weneckim przysmakiem. Więc jeśli ktoś lubi wątróbkę, to bardzo polecam. Ja spróbowałam i pozostaję w klubie – wątróbka jest smaczna, ale tylko przy pierwszym widelcu ;)

Capesante gratinate, czyli zapiekane przegrzebki
Capesante gratinate to kolejny wenecki rarytas. Są to zapiekane przegrzebki, które posypuje się bułką tartą z rozmarynem. Idealnie zamówić je na przystawkę.
Pesce e frutti di mare, czyli ryby i owoce morza
Wenecja kojarzy się oczywiście z wodą, więc ryby i owoce morza są również powszechne. Nie widziałam ani jednej restauracji, która nie miałaby czegoś morskiego w menu.

W Wenecji możemy zjeść owoce morza i ryby jako przystawkę albo danie główne. Na przystawkę polecam wspomniane zapiekane przegrzebki lub fritto misto, czyli panierowane owoce morza (zazwyczaj kalmary lub krewetki). Możemy również skusić się na makaron, na przykład spaghetti alla busara (z krewetkami) albo spaghetti allo scoglio (z owocami morza), spaghetti alle vongole (z małżami) jako pierwsze danie. Dostępne są również smażone lub grillowane ryby albo grillowana ośmiornica jako drugie dania.
Ja z mężem uwielbiamy wszystko co morskie, więc byliśmy bardzo zadowoleni.
Risotto, czyli ryż po włosku
Risotto to specjalne danie na bazie ryżu. Jest popularne w całych Włoszech, ale w Wenecji warto spróbować przede wszystkim risotto di gò, risotto al nero di seppia i risi e bisi.
Ten pierwszy to risotto z rybą, które zawdzięczamy rybakom z Burano (tym od kolorowych domków ;)). Z kolei risotto al nero di seppia to ryż z dodatkiem atramentu z kałamarnicy. Natomiast risi e bisi to niepozorne risotto z groszkiem, które szczególnie upodobali sobie weneccy dożowie.
Frittole, czyli weneckie pączki
Frittole to karnawałowe weneckie pączki z rodzynkami, które najlepiej smakują jeszcze na ciepło posypane cukrem. Na szczęście można je też kupić poza okresem karnawału ;)
Mam nadzieję, że powyższe opcje zainspirują Cię do tego co zjeść w Wenecji i wyciągnąć z tej wycieczki jeszcze więcej. Ja polecam choć raz zgubić się w tym pięknym mieście, zajść do przypadkowego miejsca z przekąskami i dać się małej weneckiej rozpuście :)
