Fit sernikobrownies z malinami powstało, kiedy nie mogłam się zdecydować czy wolę upiec brownies z malinami, czy może sernik z malinami.
Ostatecznie postanowiłam więc połączyć te dwa ciasta. W efekcie powstało przepyszne zdrowe słodkie ciasto z malinami na letnie weekendy i nie tylko.
Przyznam szczerze, że maliny nigdy nie były moimi ulubionymi owocami. Moje koleżanki i rodzina zachwycały się wokoło malinami. Jednak, dla mnie były bez wyrazu i jeszcze denerwowały mnie te mini pestki w każdej kuleczce.
Ostatni weekend zmienił moje podejście i sprawił, że doceniłam maliny. Zaczęło się od niepozornej wody z malinami i miętą, którą poczęstowała mnie teściowa. Maliny i mięta sprawiły, że woda była bardziej orzeźwiająca, lekko owocowa, lekko kwaskowa.
Dodatkowo, maliny, które dostaliśmy okazały się super soczyste, mięciutkie i naprawdę pyszne. Nie wiem czy mi się smak zmienił, ale okazało się, że maliny jednak da się lubić nie tylko w serniku z musem malinowym ;)
I ten malinowy weekend sprawił, że będę kupować maliny, kiedy skończą się truskawki. Dodatkowo, zachęcił też do upieczenia czegoś pysznego z malinami.
Fit sernikobrownies z malinami to idealne ciasto z malinami
Misja została spełniona, bo fit sernikobrownies z malinami okazało się pyszne, idealnie słodkie, sycące i bardzo apetyczne. Mamy tutaj słodki czekoladowy spód, delikatną masę sernikową i słodko-kwaskowate maliny na wierzchu.
To fit ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia. Większość pracy robi za nas piekarnik, od którego lepiej trzymać się jak najbardziej z daleka obecnie ;)
Bardzo polecam na letnie weekendy i nie tylko. To sernikobrownies z malinami jest też bardzo wygodne do wzięcia na wynos na piknik czy na plażę, bo dobrze się trzyma, nie kruszy, więc łatwo je przenieść :)
SKŁADNIKI
Brownies:
- 100 g suszonych daktyli
- 2 łyżki kakao naturalnego (ok. 30 g)
- 1 bardzo dojrzały banan (ok. 120 g miąższu)
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa sernikowa:
- 500 g twarogu półtłustego zmielonego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki syropu klonowego lub erytrolu
- 200 g malin
PRZYGOTOWANIE
Brownies:
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy ja przynajmniej 15 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy z nich wodę.
- Daktyle, kakao i banana pokrojonego w plasterki miksujemy blenderem na gładką masę.
- Dodajemy mąkę i jajko. Dokładnie mieszamy łyżką i masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa sernikowa:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do dokładnego połączenia.
- Ostrożnie wykładamy na wierzch spodu brownie uważając, żeby nie zmieszać obydwóch warstw.
- Na wierzchu układamy maliny.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut.
- Wyjmujemy i dokładnie studzimy, najlepiej przez noc. Smacznego :)