Dzisiaj mam dla Was zapowiedziane wczoraj na Instagramie marchewkowe muffinki sernikowe bez cukru i mąki, które idealnie poprawią Wam humor w ten szarobury dzień. Dzisiaj w pracy zastanawialiśmy się, który dzień tygodnia jest najgorszy i ostatecznie stwierdziliśmy, że środa. Bo choć poniedziałki są ciężkie to szybko lecą, bo zazwyczaj jest więcej pracy, ale w środy pracy jest już mniej, więc leci wszystko wolniej… Więc warto rozpieścić się troszkę w ten trudny dzień tygodnia, a te marchewkowe muffinki sernikowe bez cukru i mąki idealnie się do tego nadadzą. A na zachętę powiem, że to też muffinki bez mąki! Tą wersję muffinów robiłam chyba najczęściej w życiu- jest idealna do zabrania na wynos i często była moją przekąską między zajęciami na studiach. Teraz przerzuciłam się bardziej na fit ciasta, ale muffinki czasem też się pojawią ;) Więc zapraszam na cudowne marchewkowe muffinki sernikowe bez cukru i mąki :)
Marchewkowe muffinki sernikowe bez cukru i mąki
(ok. 6 sztuk)
~ 250 g półtłustego twarogu
~ 1 duży dojrzały banan (ok. 120-130 g miąższu)
~ 50 g otrębów owsianych
~ 1 średnia marchewka (ok. 150 g)
~ solidna szczypta cynamonu
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wyciskamy z niej sok i odstawiamy. Banana obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy je do miski. Dodajemy twaróg i widelcem rozgniatamy na jednolitą masę. Dodajemy otręby, marchewkę i cynamon. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masą wypełniamy foremki do muffinek i układamy je na blaszce. Pieczemy ok. 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjmujemy i odstawiamy. Smacznego :)
1 komentarz
Ostatnie zdjęcie MEGA. Jest świetne. Świetnie promujesz swoje marchewkowe muffinki xD