Sezon na cukinię trwa w najlepsze i mam nadzieję, że korzystacie z niej obficie :> U mnie codziennie ląduje w owsiance, a ostatnio też zaczęłam ją faszerować. Najpopularniejszym nadzieniem i najbardziej oczywistym jest mięso mielone, ale ja tym razem trochę zaszalałam i wkradłam do mojej cukinii trochę włoskich akcentów – powstała cukinia faszerowana pieczarkami, suszonymi pomidorami z szynką parmeńską i mozzarellą. W sezonie cukiniowym właśnie takie faszerowane cudo to moja ulubiona propozycja na kolację i mam nadzieję, że Wasza wkrótce również, bo nie dość, że ładnie się prezentuje to smakuje cudownie <3 Zapraszam – cukinia faszerowana pieczarkami, suszonymi pomidorami z szynką parmeńską i mozzarellą poleca się na każdą porę dnia :>
Cukinia faszerowana pieczarkami, suszonymi pomidorami z szynką parmeńską i mozzarellą
(2 porcje)
~ 1 spora cukinia (ok. 600g)
~ 1 mała cebula
~ 400 g pieczarek
~ 2 garście suszonych pomidorów (ok. 80-100 g)
~ 2 duże plastry szynki parmeńskiej
~ 100 g ricotty
~ 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g)
~ sól, pieprz
~ oregano
Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Pieczarki kroimy w plasterki i razem z posiekaną cebulą podsmażamy do miękkości na lekko natłuszczonej patelni. Solimy i pieprzymy. Lekko studzimy.
Pieczarki mieszamy z ricottą, pokrojonymi suszonymi pomidorami i oregano. Faszerujemy cukinie, a na wierzchu układamy plaster szynki. Na dno naczynia wlewamy troszkę wody. Pieczemy ok. 35 minut w 190 stopniach.
Po tym czasie rozkładamy na wierzchu mozzarellę i zapiekamy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy z pieczywem lub ugotowanym ryżem/kaszą. Smacznego :)
3 komentarze
Taką cukinię, ale bez szynki chętnie bym zjadła. Dawno już jej nie faszerowałam, jakoś ciągle nie mogę się zebrać, ale bez wątpienia jest to pyszne danie ;)
Muszę kiedyś nafaszerować cukinię :D
Uwielbiam cukinię, muszę taką zrobić, bo dawno nie jadłam faszerowanej ;)