Cukinia do słoików z chili to następca cukinii do słoików z curry. Ten przepis jest jednym z najpopularniejszych wpisów na blogu. Co roku bije rekordy w sezonie cukiniowym.
U nas w domu niestety cukinia z curry się już trochę przejadła. Z mamą wpadłyśmy więc na nowy pomysł i powstała właśnie ta przepyszna pikantna cukinia na zimę z chili.
Cukinia do słoików na zimę na pikantnie

Ten przepis na cukinię konserwową powstał dzięki ogórkom krokodylkom. Zmieniłyśmy tylko troszkę przepis dopasowując go bardziej pod cukinię. I teraz właśnie ta cukinia ze słoików smakuje w naszym domu najbardziej.
Jest lekko pikantna, sprężysta i pasuje właściwie do wszystkiego. Świetnie nadają się do dań z grilla, ale świetnie zastępuje też surówki przy tradycyjnych obiadach z ziemniakami i mięsem.
Mam nadzieję, że ta cukinia na ostro będzie cieszyć się równą popularnością co cukinia z curry. Jest tego zdecydowanie godna, więc bardzo zachęcam do zrobienia chociaż kilku słoików w tym roku :)

SKŁADNIKI
- 3 kg cukinii
- 4 łyżki soli
- 8 łyżek oleju
- 1,5 szklanki octu
- 400 g cukru
- 2 łyżeczki chili w proszku
PRZYGOTOWANIE
- Cukinię kroimy na plastry o grubości maksymalnie 0,5 cm. Wrzucamy do miski. Mieszamy z solą i odstawiamy na 2 godziny.
- Następnie w rondelku robimy zalewę z oleju, octu, cukru i chili lekko ją podgrzewając (żeby szybciej cukier się rozpuścił). Zalewamy cukinię w misce, lekko mieszamy i odstawiamy na 0,5 godziny.
- Po tym czasie wyparzone słoiczki wypełniamy cukinią. Zalewę pozostałą w misce po wyjęciu cukinii rozlewamy do słoików tak, żeby pokryła całe plastry.
- Pasteryzujemy 10 minut (czyli po prostu na dno dużego garnka wlewamy wodę, ustawiamy zakręcone słoiczki z cukinią i gotujemy ok. 10 minut) lub w piekarniku. Studzimy. Smacznego :)

