Kotleciki z kaszy jaglanej i kalafiora

Mam nadzieję, że nie męczę Was tym kalafiorem, ale mam jeszcze parę pomysłów na jego wykorzystanie i każdy z nich jest o wiele fajniejszy niż podanie go w ugotowanej postaci oblanego bułką tartą. Dzisiaj mam dla Was niepozorne kotleciki z kaszy jaglanej i kalafiora , których trzeba spróbować, żeby zrozumieć ich moc :D Bez zbędnego kombinowania mamy tutaj swojski, piękny, polski kalafior, ser żółty i zdrową, niezastąpioną kaszę jaglaną. Do tego jeszcze szczypta ziół i viola, nic nam więcej do pełni smaku nie potrzeba. Można jeść je jako przekąskę lub podać z surówkami czy pieczenią (mięsną lub wegetariańską :>) jako obiad. A kotleciki z kaszy jaglanej i kalafiora smakują cudownie, zapraszam :)

Kotleciki z kaszy jaglanej i kalafiora

(10-12 sztuk)

~ 100 g kaszy jaglanej
~ 400 g różyczek kalafiora
~ 2 plastry sera żółtego (40-50 g)
~ 0,5 łyżeczki suszonego oregano
~ 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
~ sól, pieprz

Kaszę jaglana gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy.
Różyczki kalafiora gotujemy do miękkości i również studzimy.
Gdy przestygną miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy pokrojony w kosteczkę ser żółty i przyprawy. Dokładnie mieszamy i dłońmi formujemy kotleciki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach. Podajemy z surówkami, mięsem, ziemniakami czy jakkolwiek chcecie. Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Kotleciki z kaszy jaglanej i kalafiora”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *