Mam nadzieję, że nie męczę Was tym kalafiorem, ale mam jeszcze parę pomysłów na jego wykorzystanie i każdy z nich jest o wiele fajniejszy niż podanie go w ugotowanej postaci oblanego bułką tartą. Dzisiaj mam dla Was niepozorne kotleciki z kaszy jaglanej i kalafiora , których trzeba spróbować, żeby zrozumieć ich moc :D Bez zbędnego kombinowania mamy tutaj swojski, piękny, polski kalafior, ser żółty i zdrową, niezastąpioną kaszę jaglaną. Do tego jeszcze szczypta ziół i viola, nic nam więcej do pełni smaku nie potrzeba. Można jeść je jako przekąskę lub podać z surówkami czy pieczenią (mięsną lub wegetariańską :>) jako obiad. A kotleciki z kaszy jaglanej i kalafiora smakują cudownie, zapraszam :)
Kotleciki z kaszy jaglanej i kalafiora
(10-12 sztuk)
~ 100 g kaszy jaglanej
~ 400 g różyczek kalafiora
~ 2 plastry sera żółtego (40-50 g)
~ 0,5 łyżeczki suszonego oregano
~ 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
~ sól, pieprz
Kaszę jaglana gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy.
Różyczki kalafiora gotujemy do miękkości i również studzimy.
Gdy przestygną miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy pokrojony w kosteczkę ser żółty i przyprawy. Dokładnie mieszamy i dłońmi formujemy kotleciki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach. Podajemy z surówkami, mięsem, ziemniakami czy jakkolwiek chcecie. Smacznego :)
3 komentarze
Muszę w końcu kupić kalafiora :D
A kotleciki cudne – wyglądają tak fajnie, a patrząc na skład na pewno smakuja pysznie :)
Super pomysł i fajne połączenie :) Z jakimś sosem też pewnie byłyby smaczne :)
Świetny pomysł ;)