fbpx

Owsianka z borówkami i masłem orzechowym

by Kucharka w baletkach

Owsianka z borówkami i masłem orzechowym to owsianka, która zasmakuje każdemu. Szczerze powiedziawszy, ja w kwestii owsianek nie lubię wielkich komplikowania i raczej trzymam się prostych i sprawdzonych połączeń. Zresztą owsiankę je się rano, więc nie ma co nadmiarnie myśleć ;)

W Internecie można znaleźć mnóstwo owsianek typu snikers, kinder bueno, z orzechami, daktylami czy karmelem wegańskim. Ja takie szaleństwa zostawiam sobie raczej na weekend albo na deser, a na śniadanie raczej polecam Wam owsianki z owocami. Zresztą, troszkę ciężko mi wyobrazić sobie słodkie śniadanie bez owoców ;)

Zazwyczaj pojawia się u mnie owsianka z jabłkami, bo uwielbiam jabłka, a ich połączenie z cynamonem to majstersztyk. Jednak, owsianka z borówkami jest na miejscu drugim. Na blogu można znaleźć owsiankę pieczoną z borówkami, owsiankę jogurtową, a dzisiaj wersja klasyczna na mleku w wersji wegańskiej lub nie.

Owsianka z borówkami i masłem orzechowym to bardzo prosta, ale zarazem absolutnie przepyszna owsianka. Mamy tutaj słodkie borówki, kremowe masło orzechowe, kleistą owsiankę i nutkę cynamonu. Masło orzechowe w moim odczuciu pasuje do wszystkich owoców, ale zapewniam Was, że połączenie ich z borówkami to coś, czego trzeba spróbować.

Sama owsianka jest bardzo łatwa, sycąca i krzepiąca. W tym przypadku najpierw polecam zalać płatki wodą, a dopiero potem dodać mleko. Dzięki temu owsianka będzie lekko bardziej lejąca, troszeczkę przypominająca mleczną gęstą zupę, ale taka konsystencja bardzo tutaj pasuje. Zapraszam – przepyszna zdrowa owsianka przed Wami :)

Owsianka z borówkami i masłem orzechowym

Drukuj
Liczba porcji: 1 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 503 kalorii 20b, 70w, 17t, 5bł na porcję
Ocena 3.6/5
( 7 głos )

SKŁADNIKI

  • 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka mleka 2% lub roślinnego
  • ew. 100 g cukinii (można pominąć, ale ja zawsze dodaję ;))
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g borówek
  • 1 łyżka masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Płatki zalewamy wodą i odstawiamy na 15 minut (albo po prostu na noc).
  2. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dobrze odciskamy z niej sok. Dodajemy do płatków razem z mlekiem.
  3. Podgrzewamy doprowadzając prawie do wrzenia (nie gotujemy ;)). Przekładamy do miseczki.
  4. Wierzchu posypujemy cynamonem i wysypujemy borówki, a następnie wykładamy łyżkę masła orzechowego. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ervisha 18 lipca 2013 - 10:52

Taka owsianka to rarytas :)

Odpowiedz
Magdalena - Znajdzprzepisy.pl 18 lipca 2013 - 12:43

Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1300 blogerów! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas :)
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: https://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie znalazłam danych kont. na blogu :)
Życzę miłego popołudnia!

Odpowiedz

Skomentuj

Close