fbpx

Makaron z kurczakiem i warzywami z serem – ekspresowy obiad makaronowy w bardzo niewłoskim stylu ;)

by Kucharka w baletkach

Makaron z kurczakiem i warzywami z serem to było moje uzależnienie czasów studenckich. Generalnie, mam wrażenie, że na studiach najadłam się makaronu po wsze czasy i teraz zdecydowanie rzadziej po niego sięgam. A w restauracjach włoskich nigdy ich nie zamawiam (no chyba, że to ravioli ;)).

Pamiętam, że bardzo lubiłam wtedy łączyć makaron i kurczaka. Był to łatwy i bardzo pyszny sposób na tani obiad. Co jak wszyscy wiecie było dość istotne biorąc pod uwagę biedną studencką kieszeń ;) Jednak, pamiętam, że nadszedł dzień, kiedy mój kolega Włoch z pracy powiedział, że to wręcz profanacja łączyć makaron i kurczaka.

Muszę przyznać, że do dzisiaj pamiętam jego obrzydzoną minę i wręcz oburzenie, że dodaję kurczaka do makaronu. Jego zdaniem kurczak i makaron w ogóle do siebie nie pasują. Myślę, że jego zdanie podziela zdecydowana część Włochów, bo wystarczy spojrzeń na najbardziej tradycyjne dania makaronowe we Włoszech – żadne z nich nie zawiera kurczaka ;)

Jednak, mimo, że ten makaron z kurczakiem i warzywami z serem, jest bardzo nie włoski. Co więcej nawet – najbardziej zaciekli włoscy miłośnicy makaronu urwali by mi za to głowę (nie wiem czy bardziej za ten makaron czy może za pizzę z kaszy jaglanej albo pizzę z kalafiora ;)). Ja jednak go Wam polecę, bo jest po prostu pyszny.

Mamy tutaj delikatny warzywny sos z kurczakiem i serem, który cudownie łączy się z makaronem. To bardzo uniwersalne danie, które powinno smakować nawet takim wybrednym krytykom jak dzieciom ;) Ja powtarzałam już to penne milion razy i Wam również polecam zacząć ;)

Makaron z kurczakiem i warzywami z serem

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 803 kalorii 43b, 109w, 22t, 4bł (w gramach)
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 150 g makaronu penne lub fusilli
  • 1 filet z piersi kurczaka (ok. 250 g)
  • 1 duży pomidor (lub 2 średnie)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia (ok. 300 g)
  • 50 g sera żółtego (użyłam królewskiego)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie.
  2. Piersi z kurczaka doprawiamy słodką i ostrą papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Podsmażamy z posiekaną drobno cebulą na rozgrzanej oliwie na dużej patelni.
  3. Gdy mięso się przesmaży, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i ponownie chwilę smażymy.
  4. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy kilka minut, aż lekko zmięknie. Dodajemy pokrojoną w plasterki i ćwiartki cukinię. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  5. Wsypujemy ugotowany makaron i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  6. Dodajemy ser i mieszamy. Trzymamy na ogniu mieszając, aż ser się ładnie roztopi. Podajemy od razu. Smacznego :)
Makaron z kurczakiem, warzywami i sterem

coś na dokładkę?

3 komentarze

yllla 17 lipca 2013 - 19:09

Fakt, świetny pomysł na obiad. Masz jakieś inne propozycje na obiad z cukinią :) ?

Odpowiedz
admin 18 lipca 2013 - 09:04

Polecam tartę https://www.wbaletkach.blogspot.com/2013/06/tarta-z-cukinia-i-feta.html. Jest pyszna zarówno na ciepło i na zimno. Często też kroję cukini w talarki, układam na blaszce, posypuję przyprawami i skrapiam oliwą, na ok 15 minut do 200 stopni i wychodzą pyszne talarki, dodatek do obiadu zamiast surówki. Polecam też risotto z cukinią i kurczakiem, może jak zrobię niedługo to wrzucę przepis ;) Dobra jest też lasagne z cukinią i sosem pomidorowym zapiekana pod kołderką z sera żółtego. Cukinia w ogóle jest świetna w zapiekankach i jeszcze oczywiście obowiązkowa w leczo z papryką i kiełbaską. Można zrobić z niej też pyszną surówkę do słoiczków, już się nawet niedługo za nią zabiorę, więc przepis też będzie. Właściwie to cukinia, jak dla mnie, jest przepyszna w każdej postaci i można z nią śmiało eksperymentować ;)

Odpowiedz
Anonimowy 27 listopada 2013 - 16:37

bardzo pyszne i szybkie do przyrządzenia :) polecam

Odpowiedz

Skomentuj

Close