Makaron z kurczakiem i warzywami z serem to było moje uzależnienie czasów studenckich. Generalnie, mam wrażenie, że na studiach najadłam się makaronu po wsze czasy i teraz zdecydowanie rzadziej po niego sięgam. A w restauracjach włoskich nigdy ich nie zamawiam (no chyba, że to ravioli ;)).
Pamiętam, że bardzo lubiłam wtedy łączyć makaron i kurczaka. Był to łatwy i bardzo pyszny sposób na tani obiad. Co jak wszyscy wiecie było dość istotne biorąc pod uwagę biedną studencką kieszeń ;) Jednak, pamiętam, że nadszedł dzień, kiedy mój kolega Włoch z pracy powiedział, że to wręcz profanacja łączyć makaron i kurczaka.
Muszę przyznać, że do dzisiaj pamiętam jego obrzydzoną minę i wręcz oburzenie, że dodaję kurczaka do makaronu. Jego zdaniem kurczak i makaron w ogóle do siebie nie pasują. Myślę, że jego zdanie podziela zdecydowana część Włochów, bo wystarczy spojrzeń na najbardziej tradycyjne dania makaronowe we Włoszech – żadne z nich nie zawiera kurczaka ;)
Jednak, mimo, że ten makaron z kurczakiem i warzywami z serem, jest bardzo nie włoski. Co więcej nawet – najbardziej zaciekli włoscy miłośnicy makaronu urwali by mi za to głowę (nie wiem czy bardziej za ten makaron czy może za pizzę z kaszy jaglanej albo pizzę z kalafiora ;)). Ja jednak go Wam polecę, bo jest po prostu pyszny.
Mamy tutaj delikatny warzywny sos z kurczakiem i serem, który cudownie łączy się z makaronem. To bardzo uniwersalne danie, które powinno smakować nawet takim wybrednym krytykom jak dzieciom ;) Ja powtarzałam już to penne milion razy i Wam również polecam zacząć ;)
SKŁADNIKI
- 150 g makaronu penne lub fusilli
- 1 filet z piersi kurczaka (ok. 250 g)
- 1 duży pomidor (lub 2 średnie)
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia (ok. 300 g)
- 50 g sera żółtego (użyłam królewskiego)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE
- Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie.
- Piersi z kurczaka doprawiamy słodką i ostrą papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Podsmażamy z posiekaną drobno cebulą na rozgrzanej oliwie na dużej patelni.
- Gdy mięso się przesmaży, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i ponownie chwilę smażymy.
- Po 2-3 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy kilka minut, aż lekko zmięknie. Dodajemy pokrojoną w plasterki i ćwiartki cukinię. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną.
- Wsypujemy ugotowany makaron i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
- Dodajemy ser i mieszamy. Trzymamy na ogniu mieszając, aż ser się ładnie roztopi. Podajemy od razu. Smacznego :)
3 komentarze
Fakt, świetny pomysł na obiad. Masz jakieś inne propozycje na obiad z cukinią :) ?
Polecam tartę https://www.wbaletkach.blogspot.com/2013/06/tarta-z-cukinia-i-feta.html. Jest pyszna zarówno na ciepło i na zimno. Często też kroję cukini w talarki, układam na blaszce, posypuję przyprawami i skrapiam oliwą, na ok 15 minut do 200 stopni i wychodzą pyszne talarki, dodatek do obiadu zamiast surówki. Polecam też risotto z cukinią i kurczakiem, może jak zrobię niedługo to wrzucę przepis ;) Dobra jest też lasagne z cukinią i sosem pomidorowym zapiekana pod kołderką z sera żółtego. Cukinia w ogóle jest świetna w zapiekankach i jeszcze oczywiście obowiązkowa w leczo z papryką i kiełbaską. Można zrobić z niej też pyszną surówkę do słoiczków, już się nawet niedługo za nią zabiorę, więc przepis też będzie. Właściwie to cukinia, jak dla mnie, jest przepyszna w każdej postaci i można z nią śmiało eksperymentować ;)
bardzo pyszne i szybkie do przyrządzenia :) polecam