Jogurtowa owsianka z musem mango i borówkami to kolejna jogurtowa owsianka, która ostatnio zdominowała moją kuchnię. Mam nadzieję, że jeszcze nie nudzę Was tymi jogurtowymi owsiankami. Na swoją obronę muszę powiedzieć, że one sa po prostu cudowne i świetnie pasują do wszystkich owoców lata, więc trzeba je jeść i już ;)
Co więcej, co zrobię jedną, to wpada mi pomysł na kolejną. Specjalnie się przed nim nie bronię, bo jogurtowe owsianki to najlepszy pomysł na wykorzystanie miękkich owoców. Stąd na blogu pojawiła się już jogurtowa owsianka z musem truskawkowym i borówkami czy jogurtowa owsianka z nektarynkami.
Dzisiaj kolejna wersja, z nutką azjatycką, bo z musem z mango. Muszę powiedzieć, że połączenie słodkiego soczystego mango i słodko-kwaskowatych borówek to naprawdę coś cudownego. Co więcej, sam mus mango to nic prostszego niż zmiksowanie miąższu mango i wrzucenie go na owsiankę. Gwarantuję, że nic mu więcej nie potrzeba, żeby był przepyszny i słodki.
Dodatkowo, lekko kwaskowe borówki idealnie tonują słodycz mango i to wszystko idealnie pasuje do kremowej jogurtowej owsianki. Polecam serdecznie, taka jogurtowa owsianka z musem mango i borówkami to śniadanie na medal ;-)
SKŁADNIKI
- 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
- 100 g startej cukinii (nie jest konieczna, ale warto, trust me ;))
- 150 g jogurtu greckiego (u mnie 0%)
- 100 g obranego mango (ok. pół sztuki)
- 100 g borówek
- ew. 1 łyżeczka miodu/ syropu do posłodzenia musu
PRZYGOTOWANIE
- Płatki owsiane umieszczamy w rondelku i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na przynajmniej 15 minut (ja zawsze odstawiam na noc, a rano podgrzewam ;)).
- W tym momencie, jeśli używamy, dodajemy startą i odciśniętą z soku cukinię.
- Podgrzewamy na średnim ogniu mieszając ok. 1-2 minuty.
- Wyłączamy ogień, odstawiamy na chwilkę i dodajemy jogurt.
- Dokładnie mieszamy do połączenia. Przekładamy do miseczki.
- Mango miksujemy blenderem na mus. Wykładamy na wierzch owsianki, a na nim układamy borówki. Smacznego :)