Jogurtowa owsianka z musem mango i borówkami

Mam nadzieję, że nie nudzę Was tymi jogurtowymi owsiankami, ale co zrobię jedną, to wpada mi pomysł na kolejną i specjalnie się przed nim nie bronię, bo jogurtowe owsianki to najlepszy pomysł na wykorzystanie miękkich owoców, których pod dostatkiem w lato ;-) U mnie goszczą najczęściej borówki, a ostatnio wpadło mi w ręce bardzo soczyste miękkie mango, z którego od razu zrobiłam użytek i dzięki nim powstała przecudowna przepyszna owsianka – jogurtowa owsianka z musem mango i borówkami przed Wami. Mus mango to nic prostszego niż zmiksowanie miąższu mango i wrzucenie go na owsiankę – gwarantuję, że nic mu więcej nie potrzeba, żeby był przepyszny i słodki. A lekko kwaskowe borówki idealnie tonują słodycz mango i to wszystko idealnie pasuje do kremowej jogurtowej owsianki. Polecam serdecznie, śniadanie na medal ;-)

Jogurtowa owsianka z musem mango i borówkami

(1 porcja)

~ 4-5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
~ ew. 100 g cukinii (można pominąć, ale polecam bo powiększa objętość owsianki i jest niewyczuwalna)
~ 3/4 szklanki gorącej wody
~ 1 mały jogurt grecki (ok. 100-150 g)
~ 100 g miąższu mango (ok. 1/2 dużego)
~ 100 g borówek

Płatki owsiane umieszczamy w rondelku i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na przynajmniej 15 minut (ja zawsze odstawiam na noc, a rano podgrzewam ;)). W tym momencie, jeśli używamy, dodajemy startą i odciśniętą  z doku cukinię. Podgrzewamy na średnim ogniu mieszając ok. 1-2 minuty. Wyłączamy ogień, odstawiamy na chwilkę i dodajemy jogurt. Dokładnie mieszamy do połączenia.

Owsiankę przekładamy do miseczki. Miąższ mango miksujemy blenderem do uzyskania jednolitego musu. Polewamy nim wierzch owsianki, a obok układamy borówki. Podajemy z masłem orzechowym. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *