Święta kulinarne, jak na przykład Światowy Dzień Pizzy to dla mnie zawsze źródło inspiracji kulinarnych. I choć nie zachęcam do rezygnowania z tradycyjnych przepisów na cudowną pizzę na kamieniu lub po prostu cieniutką domową pizzę, to warto też wypróbować czegoś nowego. I tak jak rok temu powstała u mnie dwuskładnikowa fit pizza z patelni, tak w tym roku powstała taka przepyszna dietetyczna pizza z twarogu, w której w ogóle twarogu nie czuć, a jest bardzo smaczna, mięciutka, delikatna i pyszna. I taka fit pizza nie dość, że ma dużo białka, to sam spód to zaledwie 210 kcal, więc można spokojnie korzystać z tego przepisu na diecie albo kiedy mamy ochotę wieczorem na pizzę, a nie chcemy jeść zbyt tłusto. Ja już wiem, że ta dietetyczna pizza na spodzie z twarogu będzie pojawiała się u mnie regularnie i Wam też ją serdecznie polecam :-)
Dietetyczna pizza z twarogu

(1 porcja)
Spód:
~ 100 g twarogu półtłustego
~ 1 białko jajka
~ 1 łyżka mąki orkiszowej / pszennej (ok. 25 g)
~ spora szczypta soli, pieprz
1.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
2. Twaróg rozgniatamy widelcem w miseczce. Dodajemy białko, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
3. Rozsmarowujemy na płaski placek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku.
Dodatki:
~ 50 g passaty pomidorowej
~ 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/4 łyżeczki oregano
~ 1/4 łyżeczki bazylii
~ 1/2 kulki małej mozzarelli (ok. 50 g) lub 1 duży plaster sera żółtego (ok. 35 g)
~ garść świeżej rukoli
~ 1 łyżka startego parmezanu (ok. 10 g)
4. Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy passatę. Posypujemy czosnkiem, oregano i bazylią. Rozkładamy równomiernie startą mozzarellę lub ser żółty. Pieczemy dodatkowe 5-7 minut.
5. Wyjmujemy pizzę z piekarnika. Przed podaniem posypujemy rukolą i startym parmezanem. Smacznego :-)

Sam spód:
Ilość | Kcal | Białko | Węglowodany | Tłuszcz | Błonnik |
Porcja | 212 | 23 g | 19 g | 5 g | 2 g |
Wersja z mozzarellą i parmezanem:
Ilość | Kcal | Białko | Węglowodany | Tłuszcz | Błonnik |
Porcja | 399 | 37 g | 22 g | 18 g | 2 g |
6 komentarzy
Dzień dobry :) zamierzam zrobić na kolację i mam pytanie: jaki duży ma być placek, żeby się upiekł zgodnie z przepisem? Taki jak duży talerz?
Tak dokładnie jak duży talerz – zmierzyłam nawet i powinna mieć średnicę ok. 25 cm :)
Dziękuję :) dam znać jak wyszło :)
Czekam na recenzję <3
Wczoraj na kolację nie wyszło, ale dzisiaj jak najbardziej :)
Pierwszy placek nie wiedziałam jak rozsmarować, łyżką nie bardzo się dało, silikonową szpatułką też nie, nóż do smarowania masy na torcie dał radę :)
Później ten bąbel, który pojawił się w trakcie pieczenia. I jak ściągnąć z papieru?!
Ale.. To wszystko nic! Wyszło pyszne! I sycące! I nawet sceptycy zdrowojedzwniowi byli zadowoleni i zażyczyli sobie powtórki za kilka dni! Bardzo dziękuję za przepis! :)
Wow ale się cieszę <3 Ja najczęściej piekę na papierze do pieczenia i jak da się odpocząć chwilkę po wyjęciu, powinno odejść pięknie :)