fbpx

Pieczone donaty daktylowe – fit pieczone pączki z dziurką bez cukru idealne na Tłusty Czwartek

by Kucharka w baletkach

Pieczone donaty daktylowe to alternatywa dla pączków na Tłusty Czwartek i nie tylko.

Tłusty Czwartek to dzień, na który wiele osób czeka z niecierpliwością. W końcu mogą dać upust swojej pączkomanii i bezkarnie zjeść kilka, a nawet kilkanaście.

Ja nie jestem zbyt wielką fanką pączków i generalnie smażonych słodyczy. Jak już pączka zjem to raczej z tradycji, niż ze szczerej chęci. Dużo większą frajdę sprawiają mi tłustoczwartkowopodobne twory i wymysły. Takie jak właśnie fit donaty daktylowe z piekarnika, czyli fit pieczone pączki z dziurką bez cukru.

Pieczone donaty daktylowe są bardziej pączkowe niż może się wydawać

Pieczone donaty daktylowe w blaszce

Sama byłam w szoku, jak pączkowe i idealnie słodkie wyszły. Dodatkowo, posypanie ich „cukrową” posypką z cynamonu i erytrolu lub ksylitolu ten efekt jeszcze wzmocniło.

Choć szczerze powiedziawszy dla mnie wersja bez posypki też już jest super :) Dla mnie takie fit donaty daktylowe to wręcz idealny sposób na celebrację Tłustego Czwartku. Jeżeli, jak ja, wolisz pieczone słodycze niż tradcyjne smażone pączki lub faworki, to serdecznie polecam. Takie fit pieczone pączki z dziurką bez cukru na pewno Ci zasmakują :)

Mi też troszkę kojarzą się z kreskówkami z dzieciństwa. Teraz już łatwo można takie dostać, ale kiedy byłam mała pączki w piekarniach były bez dziurek. Miło, że teraz mogę sobie sama takie upiec ;)

Pieczone donaty daktylowe

Drukuj
Liczba porcji: 8 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 186/222 (z erytrolem/ksylitolem) kalorii 3b, 38w, 8t, 2bł na porcję
Ocena 4.2/5
( 6 głos )

SKŁADNIKI

Donaty:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 150 g mąki pszennej zwykłej / pełnoziarnistej
  • 100 g erytrolu lub ksylitolu
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Posypka cukrowa:

  • 5-6 łyżek mleka
  • 50 g erytrolu lub ksylitolu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE

Donaty:

  1. Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut.
  2. Po tym czasie dokładnie odciskamy je z nadmiaru wody i przekładamy do miski.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  4. Do daktyli dodajemy jajko, olej i miksujemy do połączenia. Dodajemy erytrol lub ksylitol, mąkę i proszek. Mieszamy. Masa wyjdzie dość kleista, ale nie warto dodawać zbyt dużo mąki, bo wyjdą twarde.
  5. Do szklanki nalewamy wodę i maczamy w niej łyżką, którą nabieramy porcje ciasta i w wilgotnych dłoniach formujemy kuleczki, które rozpłaszczamy i kieliszkiem lub nożem wykrajamy dziurkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Donaty pieczemy ok. 10-12 minut, aż się ładnie zarumienią i leciutko wyrosną. Wykładamy z piekarnika i studzimy.

Posypka cukrowa:

  1. Mleko wylewamy na płaski talerzyk, a w drugim takim samym umieszczamy erytrol i cynamon.
  2. Upieczone ostudzone donaty maczamy w mleku, a następnie mieszance erytrolu i cynamonu. Odstawiamy na bok. Smacznego :)
Pieczone donaty daktylowe z posypką cukrową

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close