fbpx

Pieczone donaty daktylowe – fit pieczone pączki z dziurką bez cukru idealne na Tłusty Czwartek

by Kucharka w baletkach

Tłusty Czwartek to dzień, na który wiele osób czeka z niecierpliwością i w końcu daje upust swojej pączkomanii. Ja nie jestem zbyt wielką fanką pączków i generalnie smażonych słodyczy, więc jak już pączka zjem to raczej z tradycji, niż ze szczerej chęci i dużo większą frajdę sprawiają mi tłustoczwartkowopodobne twory i wymysły jak właśnie pieczone donaty daktylowe, czyli fit pieczone pączki z dziurką bez cukru. Sama byłam w szoku, jak pączkowe i idealnie słodkie wyszły, a posypanie ich „cukrową” posypką z cynamonu i erytrolu lub ksylitolu ten efekt jeszcze wzmocniło. Choć szczerze powiedziawszy dla mnie wersja bez posypki też już jest super :-) Dla mnie takie pieczone donaty daktylowe to wręcz idealny sposób na celebrację Tłustego Czwartku i, jeżeli jak ja wolicie pieczone słodycze niż tradcyjne smażone pączki lub faworki, to serdecznie polecam. Takie fit pieczone pączki z dziurką bez cukru na pewno Wam zasmakują :-)

Pieczone donaty daktylowe

(8 sztuk)

~ 100 g suszonych daktyli
~ 150 g mąki pszennej zwykłej / pełnoziarnistej
~ 100 g erytrolu lub ksylitolu
~ 60 ml oleju roślinnego
~ 1 jajko
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1.Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut.

2. Po tym czasie dokładnie odciskamy je z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

3. Do daktyli dodajemy jajko, olej i miksujemy do połączenia. Dodajemy erytrol lub ksylitol, mąkę i proszek. Mieszamy. Masa wyjdzie dość kleista, ale nie warto dodawać zbyt dużo mąki, bo wyjdą twarde.

4. Do szklanki nalewamy wodę i maczamy w niej łyżką, którą nabieramy porcje ciasta i w wilgotnych dłoniach formujemy kuleczki, które rozpłaszczamy i kieliszkiem lub nożem wykrajamy dziurkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Donaty pieczemy ok. 10-12 minut, aż się ładnie zarumienią i leciutko wyrosną. Wykładamy z piekarnika i studzimy.

Posypka „cukrowa”:
~ 5-6 łyżek mleka
~ 50 g erytrolu lub ksylitolu
~ 1/4 łyżeczki cynamonu

1.Mleko wylewamy na płaski talerzyk, a w drugim takim samym umieszczamy erytrol i cynamon.

2. Upieczone ostudzone donaty maczamy w mleku, a następnie mieszance erytrolu i cynamonu. Odstawiamy na bok. Smacznego :-)

Wersja z erytrolem i mąką pszenną zwykłą:

IlośćKcalBiałkoWęglowodanyTłuszczBłonnik
Porcja (1/8)1863 g38 g8 g2 g

Wersja z ksylitolem i mąką pszenną zwykłą:

IlośćKcalBiałkoWęglowodanyTłuszczBłonnik
Porcja (1/8)2223 g39 g8 g2 g

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close