fbpx

Idealne kremowe risotto z krewetkami – świetny pomysł na romantyczną kolację w Walentynki

by Kucharka w baletkach

Kiedy myślę o idealnym walentynkowym menu, to najczęściej na myśl przychodzi mi kuchnia włoska i czekolada ze słodkości. Czekolada to raczej oczywisty wybór, a makarony, pizza czy risotto mają w sobie coś romantycznego, więc w zestawieniach walentynkowych propozycji zawsze podrzucam dania typu spaghetti z pomidorami i mozzarellą, z awokado i parmezanem czy z sosem z pieczonej papryki. A dzisiaj mam dla Was jeszcze propozycję na idealne kremowe risotto z krewetkami, które jest przepyszne i idealnie pasuję na walentynkową kolację. W tym risotto z krewetkami czuć fajnie masło, seler naciowy nadaje leciutkiej chrupkości i wyrazistości, a całość to naprawdę majstersztyk. Wygląda niepozornie, ale idealne kremowe risotto z krewetkami potrafi zaskoczyć i ja osobiście uwielbiam do niego wracać i traktuję to trochę jak takie comfort food, które idealnie nadaje się na chłodne wieczory, jak na przykład wieczór walentynkowy. Zapraszam – idealne kremowe risotto z krewetkami przed Wami :-)

Idealne kremowe risotto z krewetkami

(2 porcje)

~ 100-150 g ryżu (arborio/carnaroli najlepiej)
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 2-3 łodygi selera naciowego
~ 1,5 szklanki bulionu warzywnego/drobiowego
~ ew. 1/2 szklanki białego wina
~ 250 g krewetek gotowanych mrożonych (mrożone są zazwyczaj oczyszczone, więc to oszczędza sporo zabawy ;-))
~ 2 łyżki masła klarowanego
~ 1 łyżka masła
~ 3-4 łyżki startego parmezanu
~ sól, pieprz
~ ew. posiekana natka pietruszki, suszony tymianek lub inne zioła

1.Krewetki rozmrażamy. W celu przyśpieszenia tego procesu możemy je wrzucić na patelnię i podgrzewać chwilkę mieszając.

2. Cebulę drobno siekamy, obrany czosnek przeciskamy przez praskę, a seler kroimy w kosteczkę.

3. Cebulę razem z czosnkiem podsmażamy na patelni na roztopionym maśle klarowanym ok. 3 minuty (uważając, żeby nie się nie zarumieniły za bardzo). Następnie wrzucamy seler. Smażymy ok. 1 minutkę i dodajemy ryż. Ponownie smażymy 1 minutkę.

4. Dolewamy połowę bulionu z winem. zmniejszamy ogień na średni i zostawiamy pod przykryciem ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.

5. Dodajemy resztę bulionu, krewetki i dokładnie mieszamy. Ponownie zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.

6. Po tym czasie sprawdzamy czy ryż już wchłonął bulion. Jeśli tak – zdejmujemy z ognia. Dodajemy parmezan, masło, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż ser i masło się roztopią. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close