fbpx

Egg nog, czyli przepis na świąteczny koktajl jajeczny z alkoholem lub bez

by Kucharka w baletkach

Egg nog to bardzo popularny amerykański koktajl przygotowywany tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia. Jednak, jak się okazuje, ma więcej wspólnego z polskimi tradycjami, niżby mogło się wydawać ;)

Choć w Polsce nie ma raczej zwyczaju picia słodkich alkoholi na święta, to mocny alkohol jednak się lubi. W wielu domach do wigilijnej kolacji wódka musi być. A nawet jeśli nie wtedy, to już na pewno w pierwszy lub drugi dzień świąt.

Co więcej, przepis na egg nog to troszkę przepis na kogel-mogel, który pewnie wielu z nas robiła babcia i mama. Jednak, egg nog to kogel-mogel w bardziej mlecznej korzennej wersji. I oczywiście zakrapianej ;)

Egg nog to kogel-mogel z mlekiem i przyprawami

Przyznam szczerze, że nigdy nie czułam potrzeby przygotowywania koktajli na święta. Do picia świetnie sprawdza się barszcz (jak najlepszy barszcz na zakwasie) albo kompot z suszu. Tata sobie okazjonalnie zrobi drineczka i wypije z wujkiem i tyle.

Jednak, święta to właściwie tylko 2,5 dnia. A tak naprawdę przeżywamy święta i jesteśmy wręcz wchłonięci przez świąteczną atmosferę prawie cały grudzień i jeszcze część stycznia. Myślę więc, że nawet jeśli nie wprawicie w czyn przepis na egg nog na święta, to na pewno będzie wiele okazji. Chociażby cały grudzień ;)

My właśnie z moim Krzyśkiem ostatnio postanowiliśmy zrobić sobie Mikołajki z ubieraniem choinki i świąteczną muzyką. I stwierdziłam, że to idealna okazja wypróbować coś świątecznego i wieczornego. A cóż mogłoby by się lepiej sprawdzić niż słodki mleczny koktajl? ;)

Idealny koktajl na święta i okres okołoświąteczny

Przyznam szczerze, że mi sam egg nog bardziej smakował w bezalkoholowej wersji. Był przyjemnie słodki, mleczny, korzenny z fajną puszystą pianką na wierzchu. Dodanie do niego brandy sprawiło, że zyskał dodatkową gorzką słodycz, która idealnie tutaj pasowała. Ja jednak nie jestem fanką mocnych alkoholi, więc zdecydowanie wybieram wersję dla dzieci ;)

Jednak, mój Krzysiek był bardzo zadowolony i z chęcią wypiłby taki egg nog jeszcze raz. Więc na pewno pojawi się u mnie jeszcze raz, ale w dwóch wersjach ;) Zachęcam więc do spróbowania obydwóch i sprawdzenia, która Wam bardziej odpowiada. Na blogu pojawi się też wegański egg nog, więc zapraszam do obserwowania nowości ;)

Egg nog, czyli przepis na świąteczny koktajl jajeczny z alkoholem lub bez

Drukuj
Liczba porcji: 2 duże (lub 4 mniejsze) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 322/442 (z erytrolem/z cukrem) kalorii 13b, 11/41w, 10t (z erytrolem/z cukrem) na porcję
Ocena 4.5/5
( 4 głos )

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 60 g erytrolu lub cukru
  • 2 szklanki mleka (ok. 450 ml)
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 120 ml brandy lub rumu

PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka wbijamy do misy miksera z erytrolem lub cukrem. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera, aż masa zrobi się jasna i puszysta. 
  2. W rondelku podgrzewamy mleko z gałką, cynamonem i ekstraktem. Podgrzewamy, aż prawie zacznie się gotować i zdejmujemy z ognia. 
  3. Cały czas ubijając jajka, łyżka po łyżce, dodajemy ciepłe mleko. Gdy dodamy już całe, miksujemy jeszcze chwilkę i całość przelewamy z powrotem do rondelka. 
  4. Podgrzewamy ponownie prawie do zagotowania i zdejmujemy z ognia. Dodajemy brandy lub rum. Dokładnie mieszamy.
  5. Schładzamy - można do tego wykorzystać temperaturę na zewnątrz i wystawić masę na balkon ;)
  6. Rozlewamy porcje po kieliszkach. Na wierzchu można ułożyć ubitą śmietanę i posypać cynamonem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Natalia 8 grudnia 2021 - 12:43

Miałam okazję kiedyś spróbować. Może tym razem to ja zaserwuję gościom. :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close