fbpx

Fit pierniczki bez cukru z czekoladą – zdrowe ekspresowe wegańskie pierniczki od razu miękkie

by Kucharka w baletkach

Fit pierniczki bez cukru z czekoladą powstały jako moja mała grudniowa zachcianka.

Wróciłam z pieczenia pierniczków staropolskich z mamą i bardzo zachciało mi się świątecznych smaków. Generalnie każdy grudzień to u mnie feria świątecznych przepisów. W końcu każdy zaczyna wtedy myśleć o świątecznym menu. A ja z chęcią podsunę kilka inspiracji ;)

Żadne pierniczki nie przebiją wyjątkowych leżakujących pierniczków, które bardzo polecam upiec. Jednak, kiedy one sobie leżakują, to warto znaleźć sposób na zaspokojenie piernikowego głodu. A jestem pewna, że przed świętami ochota na piernikowe przepisy i mandarynki wzrasta coraz bardziej ;)

Na takie okazje więc idealnie sprawdzą się pierniczki, które od razu są miękkie. Na blogu pojawiły się już miękkie ekspresowe pierniczki. Jednak, tym razem postanowiłam zrobić zdrowe miękkie pierniczki. I muszę powiedzieć, że wyszły cudowne.

Fit pierniczki bez cukru są od razu miękkie

Fit pierniczki bez cukru od góry na świątecznym talerzu

Chciałam, żeby naprawdę jak najmniej przypominały zdrowe ciastka. Miały być słodzone daktylami i bananem. Jednak, nie chciałam, żeby żadnych z tych smaków zdominował pierniczki. A dodatkowo, zależało mi, żeby ciasteczka wyszły puszyste i mięciutkie. I takie właśnie udało mi się upiec :)

Zdrowe wegańskie pierniczki bez cukru wychodzą więc naprawdę pyszne. Są mięciutkie, cudownie korzenne i idealnie pasują do ciepłego mleka czy kawy. Możecie upiec je w przeróżnych kształtach – moje wyglądają dość biednie, bo nie mogłam znaleźć foremek. Jednak, Wy możecie zrobić wersję luksusową i w ekspresowym trybie zapiernikować swoje domy.

Bardzo polecam – do wspólnego ubierania choinki z najbliższymi, na grudniowe wieczory czy na spotkania z przyjaciółmi to idealne pierniczki bez jajek i bez cukru. Zapraszam :)

Fit pierniczki bez cukru

Drukuj
Liczba porcji: 10 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 66/122 (bez polewy/z polewą) kalorii 1/2b, 14/16w, 1/6t (bez polewy/z polewą) na porcję
Ocena 3.3/5
( 3 głos )

SKŁADNIKI

Pierniczki:

  • 2 dojrzałe banany (ok. 240 g miąższu)
  • 100 g suszonych daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego (ok. 20 g)
  • 150 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao naturalnego (ok. 20 g)
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (ok. 20 g)

Polewa czekoladowa (opcjonalna ;)):

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 4 łyżki oleju kokosowego / margaryny wegańskiej lub masła (w wegetariańskiej wersji) 

PRZYGOTOWANIE

  1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. 
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 
  3. Daktyle odcedzamy z wody pozostawiając 1-2 łyżki z moczenia. Wrzucamy do miski razem z obranymi bananami i masłem orzechowym. 
  4. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek, kakao i przyprawę. Dodajemy do mokrych składników i wyrabiamy na jednolite ciasto.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na ok. 0,5 cm. Foremkami wycinamy ciastka (jeżeli nie macie foremek użyjcie kieliszków lub kubków). 
  6. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12-15 minut w rozgrzanym piekarniku. Studzimy.

Polewa czekoladowa:

  1. Olej i czekoladę umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż czekolada się roztopi i połączy z olejem. 
  2. Polewą pokrywamy pierniczki i odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego :)
Fit pierniczki bez cukru na talerzu
Fit pierniczki bez cukru - jedna sztuka w dłoni

coś na dokładkę?

8 komentarzy

Wiolka 15 grudnia 2021 - 12:01

Idealne dla mnie. Chyba od razu przygotuję podwójną porcję. :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 19 grudnia 2021 - 15:00

Super, mam nadzieję, że będą smakować :) Ja zdecydowanie muszę jeszcze raz upiec, bo za szybko się skończyły ;)

Odpowiedz
Pat 5 grudnia 2022 - 10:32

A piekarnik na ile stopni? :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 7 grudnia 2022 - 07:01

180 stopni, jak w przepisie w 2 kroku w przygotowaniach :)

Odpowiedz
Pat 5 grudnia 2022 - 10:30

I tych daktyli nie kroimy, nie blendujemy, tak w całości idą? :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 7 grudnia 2022 - 07:04

Po moczeniu powinny być takie miękkie, że rozpadną się przy mieszaniu. Ja zazwyczaj blenduję po moczeniu dla pewności. Akurat przy robieniu tych pierniczków tego nie zrobiłam i daktyle były na tyle miękkie, że się rozpadły przy mieszaniu. Więc jeśli masz daktyle są bardzo mięciutkie po moczeniu nie trzeba blendowac, ale można dla pewności :)

Odpowiedz
Pat 5 grudnia 2022 - 10:34

A ile stopni piekarnika i czy daktyle tak w całości, bez krojenia/blendowania? :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 7 grudnia 2022 - 07:05

Żeby już było zbiorczo :D 180 stopni i nie trzeba blendowac, ale dla pewności można :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close