Ekspresowy gulasz dyniowy powstał troszeczkę z braku pomysłu. Był poniedziałek, więc dopiero moja wena kulinarna lekko uśpiona weekendem się budziła i nie miałam zbyt kreatywnych pomysłów w głowie.
Miałam za to natomiast dużo fasolki szparagowej, paprykę, upieczoną dynię i ugotowaną kaszę jaglaną. I wiedziałam, że właśnie te składniki mają znaleźć się na moim talerzu. Tylko nie do końca wiedziałam w jakiej formie chciałabym je na tym talerzu ujrzeć ;)
Zdecydowałam się w końcu na placki z gulaszem. Troszkę tak po węgiersku, ale jednocześnie bardzo, ale to bardzo nie tradycyjnie ;) Same placki to po prostu kasza jaglana, jajko i mąka z ciecierzycy. Natomiast gulasz dyniowy to bardzo zgrabne połączenie smaków.
Ekspresowy gulasz dyniowy z fasolką szparagową i mozzarellą jest sycący i rozgrzewający

Połączenie dyni i fasolki szparagowej pojawiło się już na blogu w bardzo podobnym wizualnie daniu. A mianowicie w wegańskich naleśnikach dyniowych z mielonym tofu i fasolką. Te naleśniki są naprawdę majstersztykiem, więc byłam pewna, że ten szybki gulasz też będzie smakował cudownie.
Postanowiłam jednak zrobić go lekko bardziej pikantnym, aby troszeczkę rozruszał delikatne placki z kaszy jaglanej. Jeżeli nie macie pod ręką ugotowanej kaszy jaglanej, a chcecie żeby było ekspresowo, podajcie ten gulasz po prostu z chlebem lub z gotową tortillą ;)
Jednak, jeżeli wcześniej ugotujecie kaszę, to takie placki będą idealnie pasować.
Całe danie wyszło naprawdę super. Gulasz jest lekko pikantny, ale też słodki dzięki dyni. Warzywa są skąpane w pomidorowym aromatycznym sosie, a ciągnąca się mozzarella dodaje kremowości i delikatności. Dla mnie takie wegetariańskie obiady to coś cudownego.
Zapraszam – szybki gulasz dyniowy z fasolką przed Wami :)

SKŁADNIKI
Gulasz dyniowy:
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryka
- 200 g dyni surowej (hokkaido lub zwyczajnej) lub 180 g dyni upieczonej
- 250 ml passaty pomidorowej
- 100 g sera mozzarella
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki płatków chili (lub mniej; w zależności od gustu ;))
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżki oleju roślinnego
Placki z kaszy jaglanej:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 100 g suchej)
- 1 jajko
- 50 g mąki z ciecierzycy
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Gulasz dyniowy:
- W małym rondelku zagotowujemy wodę i wrzucamy fasolkę pokrojoną na mniejsze części i pozbawioną twardych końcówek. Gotujemy ok. 6-7 minuty.
- Gdy fasolka się gotuje rozgrzewamy olej na dużej patelni. Podsmażamy na nim cebulę posiekaną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Po 1-2 minutach dorzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz dynię (jeżeli mamy pieczoną, to tylko paprykę, a dynię dodamy z fasolką ;)). Smażymy 1 minutę.
- Dolewamy passatę, 2-3 łyżki wody oraz dodajemy przyprawy. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Po tym czasie dodajemy fasolkę (oraz dynię jeśli wcześniej jej nie dodaliśmy). Mieszamy, dodajemy mozzarellę pokrojoną w kosteczkę i mieszamy.
- Trzymamy na ogniu, aż mozzarella roztopi się do pożądanego stopnia i podajemy z plackami lub z pieczywem. Smacznego :)
Placki z kaszy jaglanej:
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy.
- Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy placki (ok. 8 sztuk). Podajemy z gulaszem dyniowym.
