Jesień to bardzo niedoceniana pora roku pod względem sezonowych warzyw i owoców.
Z rozrzewnieniem wspominamy sierpniowe mięsiste pomidory, maliny i jagody, rwane prosto z krzaczka albo gotowany bób, jedzony na potęgę i bez specjalnego przygotowania.
Jednak jesień też skrywa swoje skarby i ma ich naprawdę niemało. Dla mnie tak naprawdę jesień to prawdziwa gratka jeśli chodzi o warzywa i owoce. Jeżeli jesteście na blogu ze mną dłużej, myślę, że możecie podejrzewać dlaczego ;) Jakie więc warzywa i owoce jeść jesienią?
Jakie warzywa i owoce jeść jesienią?
Sezonowe warzywa jesienne
Dynia
Dynia to królowa jesieni, więc nie mogła nie pojawić się pierwsza. Sezon na nią trwa od września do marca, więc można naprawdę zaszaleć ;) Z dyni można robić zupy kremy, sosy do makaronów, naleśniki, placki, owsianki i kluski.
Dynia jest na tyle uniwersalna i występuje w tylu odmianach, że przepisów na dynię jest miliony. Ja zebrałam dyniową wiedzę we wpisie, o tym jak jeść dynię. Jednak jeśli ten wpis i blog to za mało, to więcej dyniowych pysznych inspiracji (zebranych tutaj) znajdziecie na portalu przepisy.pl.
Buraki czerwone
Sezon na buraki również trwa od września do marca. Choć najbardziej kojarzą się z barszczem i surówkami, z buraków można zrobić o wiele więcej. Ja uwielbiam je piec i robić z nich carpaccio z fetą albo dodawać do gulaszu z soczewicy zielonej. A świetnie nadadzą się też do różowych koktajli lub nawet brownie, takiego jak tutaj.
Grzyby
Grzyby to nie do końca warzywo, ale chyba bliżej im do warzyw niż owoców, więc zostawię je już tutaj. Wiadomo jednak, że grzyby to też gwiazdy jesieni i warto je jeść o tej porze roku. Można smażyć schabowe z kani, zajadać się jajecznicą z kurkami czy ugotować pyszną grzybową.
Jesienią warto też sięgać po warzywa kapustne jak brukselka, cykoria czy jarmuż. Inne sezonowe warzywa jesienne to też warzywa korzeniowe jak pietruszka i marchewka. Wczesną jesienią (czyli mniej więcej do początku listopada) warto też jeść warzywa psiankowate jak cukinia, patisony, kabaczki, bakłażany i papryka.
Sezonowe owoce jesienne
Jabłka
Jabłka to moja największa owocowa miłość. Nie ma u mnie dnia bez jabłka. Jem je nie tylko na surowo, ale też lądują w plackach, owsiance, gofrach. Zresztą widać już po sekcji jabłka na blogu, że przepisów z jabłkami tu na pewno nie brakuje ;)
Gruszki
Przyznam szczerze, że ja nie jestem wielką fanką gruszek. Podejrzewam, że w większości przepisów z jabłkami na placki czy owsianki, spokojnie można podmienić jabłka na gruszki. Ja tego nie zrobię, ale jeśli lubicie gruszki, to na pewno będzie pysznie ;)
Śliwki
Śliwki najlepiej jeść od września do początku listopada. Można z nich zrobić przepyszne placki, na przykład sernikowe placki ze śliwkami, albo klasyk, czyli ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Jednak najlepiej przedłużyć śliwkowanie i pokusić się o powidła śliwkowe, które można wykorzystać nie tylko na kanapkach, ale też do ciast.
Inne sezonowe owoce jesienne to jeżyny (podobno można z nich zrobić świetną nalewkę!), winogrona, pigwa, żurawina i kasztany.
Jak widać, jesień obfituje w wiele pysznych warzyw i owoców. Mi do szczęścia starczy dynia i jabłka. Jednak, myślę, że każdy znajdzie swoich jesiennych ulubieńców ;)