Fit galette z jabłkami to moje ostatnie odkrycie. Zawsze uważałam ciasta z jabłkami i szarlotki za najlepsze ciasta. Opinii nie zmieniam – zapieczone jabłka to miłość na całe życie.
Na blogu ostatnio zresztą pojawiła się orzechowa szarlotka bez cukru. Jednak, już wcześniej był dość reprezentatywny zestaw szarlotkowy. Z opcjami tradycyjnymi, jak chociażby tradycyjna szarlotka z kruszonką na kruchym cieśnie. Jednak, również bardziej szalonymi jak bezglutenowa szarlotka jaglana.
Dzisiaj natomiast mam dla Was kolejną pyszną szarlotkową propozycję. Jednak, tym razem w francuskim wydaniu. I to nie bardzo powszechnej tarty z budyniem, ale w formie pięknej galette, czyli rustykalnej tarty.
Fit galette z jabłkami to tarta wyjątkowa
Ja zdecydowałam się na upieczenie fit galette dodając do ciasta twaróg. To mało znany zabieg, który wykorzystuję w zdecydowanej większości mojej tart wytrawnych. Twaróg daje fajną wilgotność, sprężystość i lekko kwaskowaty posmak, który świetnie pasuje do tart.
Jednak, samo fit galette nie traci w ogóle na pyszności po dodaniu twarogu. Ciasto jest miękkie, fajnie się rozwarstwia, jest lekko słodkie i idealnie komponuje się z soczystymi owocami w środku. Dla mnie taka rustykalna tarta to naprawdę cudowny deser. A jest jeszcze bardziej cudowny, kiedy poda się go z lodami waniliowymi ;)
Bardzo polecam i zapraszam – fit galette z jabłkami to deser wyjątkowy. Pozornie wygląda bardzo prosto, ale skrywa bardzo wiele smaku i aromatu. Idealna na jesienny podwieczorek :)
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 100 g zimnego masła pokrojonego w mniejsze kawałki
- 100 g twarogu półtłustego zmielonego
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru brązowego
Owoce:
- 600 g jabłek
- 40 g suszonych daktyli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy szybko ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy owoce.
Owoce:
- Daktyle zalewamy ½ szklanki wrzątku i odstawiamy na 15 minut.
- Następnie rozgniatamy je widelcem i mieszamy z wodą, w której je moczyliśmy.
- Jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cynamon i daktyle razem z wodą. Całość zagotowujemy mieszając, zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie.
Wykończenie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Ciasto rozwałkowujemy na duży płaski placek. Pozostawiamy ok. 5 minut marginesu. Ciasto obsypujemy bułką tartą i wykładamy owoce. Następnie zaginamy boki do środka zakrywając troszkę owoce.
- Pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy.
- Ciasto odstawiamy na 5 minut. Podajemy na zimno lub na ciepło. Najlepiej z lodami waniliowymi. Smacznego :)
3 komentarze
Nie miałam jeszcze okazji robić w taki sposób ciasta. Prezentuje się przepysznie. :)
czy twaróg chudy może być? lub zamiennik sugestia ?
Może być chudy twaróg, ale ważne, żeby był zmielony. Może być też np. serek emilki :)