fbpx

Fit galette z jabłkami – rustykalna tarta z jabłkami na jesienny podwieczorek

by Kucharka w baletkach

Fit galette z jabłkami to moje ostatnie odkrycie. Zawsze uważałam ciasta z jabłkami i szarlotki za najlepsze ciasta. Opinii nie zmieniam – zapieczone jabłka to miłość na całe życie.

Na blogu ostatnio zresztą pojawiła się orzechowa szarlotka bez cukru. Jednak, już wcześniej był dość reprezentatywny zestaw szarlotkowy. Z opcjami tradycyjnymi, jak chociażby tradycyjna szarlotka z kruszonką na kruchym cieśnie. Jednak, również bardziej szalonymi jak bezglutenowa szarlotka jaglana.

Dzisiaj natomiast mam dla Was kolejną pyszną szarlotkową propozycję. Jednak, tym razem w francuskim wydaniu. I to nie bardzo powszechnej tarty z budyniem, ale w formie pięknej galette, czyli rustykalnej tarty.

Fit galette z jabłkami to tarta wyjątkowa

Fit galette z jabłkami widok z góry

Ja zdecydowałam się na upieczenie fit galette dodając do ciasta twaróg. To mało znany zabieg, który wykorzystuję w zdecydowanej większości mojej tart wytrawnych. Twaróg daje fajną wilgotność, sprężystość i lekko kwaskowaty posmak, który świetnie pasuje do tart.

Jednak, samo fit galette nie traci w ogóle na pyszności po dodaniu twarogu. Ciasto jest miękkie, fajnie się rozwarstwia, jest lekko słodkie i idealnie komponuje się z soczystymi owocami w środku. Dla mnie taka rustykalna tarta to naprawdę cudowny deser. A jest jeszcze bardziej cudowny, kiedy poda się go z lodami waniliowymi ;)

Bardzo polecam i zapraszam – fit galette z jabłkami to deser wyjątkowy. Pozornie wygląda bardzo prosto, ale skrywa bardzo wiele smaku i aromatu. Idealna na jesienny podwieczorek :)

Fit galette z jabłkami

Drukuj
Liczba porcji: 8
Wartości odżywcze: 240 kalorii 5b, 30w, 10t, 2bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 100 g zimnego masła pokrojonego w mniejsze kawałki
  • 100 g twarogu półtłustego zmielonego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru brązowego

Owoce:

  • 600 g jabłek
  • 40 g suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy szybko ciasto.  Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy owoce. 

Owoce:

  1. Daktyle zalewamy ½ szklanki wrzątku i odstawiamy na 15 minut.
  2. Następnie rozgniatamy je widelcem i mieszamy z wodą, w której je moczyliśmy.
  3. Jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cynamon i daktyle razem z wodą. Całość zagotowujemy mieszając, zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie.

Wykończenie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. 
  2. Ciasto rozwałkowujemy na duży płaski placek. Pozostawiamy ok. 5 minut marginesu. Ciasto obsypujemy bułką tartą i wykładamy owoce. Następnie zaginamy boki do środka zakrywając troszkę owoce. 
  3. Pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy.
  4. Ciasto odstawiamy na 5 minut. Podajemy na zimno lub na ciepło. Najlepiej z lodami waniliowymi. Smacznego :)

 

Fit galette z jabłkami na desce
Fit galette z jabłkami kawałek

coś na dokładkę?

3 komentarze

Monika 21 października 2021 - 10:03

Nie miałam jeszcze okazji robić w taki sposób ciasta. Prezentuje się przepysznie. :)

Odpowiedz
karola 12 stycznia 2022 - 13:51

czy twaróg chudy może być? lub zamiennik sugestia ?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 13 stycznia 2022 - 08:29

Może być chudy twaróg, ale ważne, żeby był zmielony. Może być też np. serek emilki :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close