fbpx
Home CiastaBez miksera Fit ciasto dyniowe z kremem – bez cukru, łatwe i przepyszne

Fit ciasto dyniowe z kremem – bez cukru, łatwe i przepyszne

by Kucharka w baletkach

Fit ciasto dyniowe z kremem chodziło za mną już od dłuższego czasu, ale w ferworze przygotowywania wegańskiego słodkiego e-booka całkowicie skupiłam się na tworzeniu wegańskich zdrowych słodyczy, ale w końcu udało mi się go dopiąć, więc teraz i tutaj będzie pojawiać się więcej słodkości. A fit ciasto dyniowe z kremem, razem z bardziej tradycyjnym sernikiem dyniowym z polewą miodową idealnie nadają się do otwarcia sezonu na jesienne słodkie dobroci. To zdrowe ciasto dyniowe jest super łatwe, pyszne, wilgotne i słodkie z lekko przełamującym tą słodkość serkiem. U mnie fit ciasto dyniowe na pewno będzie się pojawiało często, ale u Was też powinno. Zapraszam ;-)

Fit ciasto dyniowe z kremem

(blacha 30×20 cm – ostatecznie wyjdzie ciasto o wymiarach 20×10 cm, bo będziemy kroić na 3 części ;-) ewentualnie można użyć keksówki o wymiarach 20×10 cm i przekroić ciasto na 2-3 części)

Ciasto dyniowe:
~ 250 g puree dyniowego (ok. 300 g surowej dyni upieczonej do miękkości)
~ 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
~ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 płaska łyżeczka cynamonu
~ 4-5 łyżek erytrolu lub ksylitolu (na upartego cukier też może być ;-))
~ 1 jajko
~ 1 łyżka oleju rzepakowego
~ 1/2-3/4 szklanki wody lub mleka

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Puree mieszamy z mąką, proszkiem, cynamonem, erytrolem, jajkiem, olejem i wodą lub mlekiem. Dokładnie mieszamy (masa powinna być półpłynna – nie za gęsta, żeby ciasto wyszło wilgotne; gdyby wyszła za gęsta dodajemy troszkę więcej wody).

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-35 minut. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy wzdłuż na 3 równe paski.

Przełożenie:
~ 100 g zmielonego twarogu półtłustego
~ 50 g serka naturalnego (kanapkowego typu piątnica, apetina, philadelhia)
~ 1 łyżeczka syropu klonowego
~ do posypania: cynamon / orzechy

Twaróg mieszamy dokładnie z serkiem. Dosładzamy syropem. Przekładamy ciasto układając na każdej części po 1/3 kremu. Na wierzchu posypujemy całość cynamonem i możemy posypać posiekanymi orzechami. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close