Fit zupa serowa z bobem otworzyła dla mnie sezon na bób w roku. I zrobiła to w wielkim pysznym stylu. Długo myślałam, co by tu zrobić z bobu. Choć kocham hummus z bobu czy egipskie falafele z bobu z nutką mięty, potrzebowałam czegoś nowego. I ta dietetyczna zupa serowa na obiad to był strzał w dziesiątkę.
Większość zup serowych opierają się niestety na niezdrowych serkach topionych. Ja postawiłam więc na zupę serową bez serka topionego wykorzystując starą dobrą mozzarellę. Mozzarella cudownie się roztopiła łącząc się z mlecznym bulionem. Dzięki temu całość wyszła idealnie serowa, nie za tłusta i przepyszna.
Ten przepis to naprawdę przyjemny łatwy przepis na zupę serową bez zbędnego kombinowanie. Same proste składniki, jeden garnek i w mniej niż godzinę możecie mieć przepyszny sezonowy obiad. Ja absolutnie kocham bób, a jego połączenie z serowym sosem to coś cudownego. Idealna zarówno na obiad dla dzieci, jak i dorosłych. Zapraszam :)

SKŁADNIKI
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki, ale wybierzcie taką bez konserwantów ;))
- 300 g bobu (u mnie obrany, ale jeżeli nie macie problemów z jedzeniem skórki, możecie wrzucić nieobrany)
- 100 g dowolnego makaronu (u mnie penne pełnoziarniste)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
- 1 garść posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę kroimy w kosteczkę, a bób obieramy (chyba, że jemy ze skórką).
- Na maśle w garnku podsmażamy cebulę z czosnkiem. Smażymy 2-3 minuty, aż cebula się lekko zarumieni.
- Wrzucamy marchewkę i bób. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy bulion. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 15 minut.
- Po tym czasie dodajemy makaron i dusimy na małym ogniu, aż makaron zmięknie.
- Po tym czasie dodajemy mleko, drobniutko posiekaną mozzarellę i szczypiorek. Mieszamy i trzymamy na ogniu, aż ser się roztopi (dajcie mu chwilkę, żeby nie zbił się w jedną kulkę, ale rozszedł po całości).
- Mieszamy delikatnie. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy. Smacznego :)
PS: Jeżeli chcecie, żeby zupa miała gęstszą konsystencję, możecie odlać 1/2 szklanki zupy, dodać 1 czubatą łyżkę mąki, zmieszać i wlać na gotującą się zupę :))
