fbpx

Fit zupa serowa z bobem – pyszna zdrowa serowa zupa bez serka topionego

by Kucharka w baletkach

Fit zupa serowa z bobem otworzyła dla mnie sezon na bób w roku. I zrobiła to w wielkim pysznym stylu. Długo myślałam, co by tu zrobić z bobu. Choć kocham hummus z bobu czy egipskie falafele z bobu z nutką mięty, potrzebowałam czegoś nowego. I ta dietetyczna zupa serowa na obiad to był strzał w dziesiątkę.

Większość zup serowych opierają się niestety na niezdrowych serkach topionych. Ja postawiłam więc na zupę serową bez serka topionego wykorzystując starą dobrą mozzarellę. Mozzarella cudownie się roztopiła łącząc się z mlecznym bulionem. Dzięki temu całość wyszła idealnie serowa, nie za tłusta i przepyszna.

Ten przepis to naprawdę przyjemny łatwy przepis na zupę serową bez zbędnego kombinowanie. Same proste składniki, jeden garnek i w mniej niż godzinę możecie mieć przepyszny sezonowy obiad. Ja absolutnie kocham bób, a jego połączenie z serowym sosem to coś cudownego. Idealna zarówno na obiad dla dzieci, jak i dorosłych. Zapraszam :)

Fit zupa serowa z bobem

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 308 kalorii 17b, 37w, 11t, 4bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki, ale wybierzcie taką bez konserwantów ;))
  • 300 g bobu (u mnie obrany, ale jeżeli nie macie problemów z jedzeniem skórki, możecie wrzucić nieobrany)
  • 100 g dowolnego makaronu (u mnie penne pełnoziarniste)
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
  • 1 garść posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę kroimy w kosteczkę, a bób obieramy (chyba, że jemy ze skórką).
  2. Na maśle w garnku podsmażamy cebulę z czosnkiem. Smażymy 2-3 minuty, aż cebula się lekko zarumieni.
  3. Wrzucamy marchewkę i bób. Smażymy 2-3 minuty, dodajemy bulion. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 15 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy makaron i dusimy na małym ogniu, aż makaron zmięknie.
  5. Po tym czasie dodajemy mleko, drobniutko posiekaną mozzarellę i szczypiorek. Mieszamy i trzymamy na ogniu, aż ser się roztopi (dajcie mu chwilkę, żeby nie zbił się w jedną kulkę, ale rozszedł po całości).
  6. Mieszamy delikatnie. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy. Smacznego :)

PS: Jeżeli chcecie, żeby zupa miała gęstszą konsystencję, możecie odlać 1/2 szklanki zupy, dodać 1 czubatą łyżkę mąki, zmieszać i wlać na gotującą się zupę :))

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close