fbpx

Owsianka na zimno z borówkami – idealne fit śniadanie na upały

by Kucharka w baletkach

Lato nas cały czas rozpieszcza. Ciepło bije od samego ranka, więc większość z nas nie ma ochoty na ciepłe posiłki. Dla mnie już jogurtowa owsianka z truskawkami i borówkami lub jogurtowa owsianka z musem mango i borówkami mają spoko temperaturę. Jednak, istnieje też sposób na owsiankę na zimno, która na anglojęzycznych stronach znana jest jako overnight oats.

Owsianka na zimno, czy też owsianka nocna, to śniadanie, które robi się właściwie samo. My musimy tylko wrzucić płatki owsiane, mleko i owoce do słoika, wstrząsnąć i wstawić do lodówki. Samo przygotowanie to więc zaledwie 5 minut, a potem tylko troszkę się czeka. Ale jest na co czekać ;)

Nocna owsianka to jedno z najlepszych śniadań na lato, które można też wykorzystać na deser lub nawet na kolację. Jest sycąca, delikatna, kleista i pyszna. Pasuje nie tylko do borówek, ale też do truskawek, czereśni, nektarynek czy nawet arbuza. Możecie więc spokojnie modyfikować i dopasowywać ją do własnego gustu. Dla mnie po prostu połączenie bananów i borówek/jagód to coś, czemu nie umiem się oprzeć ;)

Owsianka na zimno z borówkami to jeden z przepisów z mojego e-booka Wegańskie śniadania. Postanowiłam się jednak nim podzielić, bo chyba każdy z nas potrzebuje nieco ochłody w ten ciężki gorący czas. Upały doskwierają, ale spróbujmy po prostu cieszyć się latem i bądźmy sprytni ;) Z taką nocną owsianką jest naprawdę łatwiej :)

Owsianka na zimno z borówkami

Drukuj
Liczba porcji: 1 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 460 kalorii 15b, 84w, 9t, 6bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 250 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 1 mały banan (ok. 100 g miąższu)
  • ew. 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii / 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 150 g borówek lub innych owoców
  • do podania: masło orzechowe / syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE

  1. Do słoika (ok. 400 ml) wsypujemy płatki owsiane. Dodajemy rozgniecionego banana, mleko i ekstrakt z wanilii lub cynamon. Zamykamy szczelnie słoik.
  2. Wstrząsamy słoikiem, żeby wszystko w środku się dobrze wymieszało. Odstawiamy do lodówki na noc.
  3. Następnego dnia otwieramy, mieszamy, a na wierzchu układamy borówki lub inne owoce. Podajemy z masłem orzechowym lub syropem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close