Fit muffinki dyniowe bez cukru z jabłkami to bardzo łatwe i przepyszne zdrowe muffinki.
Kiedy przeglądałam przepisy na blogu, doszłam do wniosku, że z dyni zrobiłam już prawie wszystko. Zamiast więc szukać przepisów, których brakuje, raczej szukałam tych, których jest za mało. I okazało się, że dział dyniowy na blogu ma tylko dwa przepisy na muffinki dyniowe.
Jedne to pyszne delikatne sernikowe muffinki dyniowe z bananem. A drugie to wegańskie kokosowe muffinki dyniowe z kremem na wierzchu. Postanowiłam więc wymyślić jeszcze jeden przepis wykorzystując dobroci jesieni. A poza dynią, to oczywiście moje ukochane jabłka.
Fit muffinki dyniowe bez cukru z jabłkami na jesienną chandrę
Powstały więc przepyszne zdrowe muffinki z dynią i jabłkami bez dodatku białego cukru. Cała słodycz pochodzi tutaj z soczystych jabłek, słodkich daktyli i oczywiście mięsistej karmelowej dyni.
Muffinki wychodzą wilgotne, mięciutkie, idealnie korzenne. Robi się je łatwo i szybko. Świetnie nadadzą się nie tylko na jesienny fit podwieczorek czy deser. Doskonale bowiem też sprawdzą się nawet na śniadanie do porannej kawy. Albo do kolacji do wieczornej herbaty pitej pod kocem.
Ja lubię też takie zdrowe muffinki zapakować na wynos do pracy, a kiedyś na uczelnię. Jedna sztuka potrafi poskromić pierwszy głód i umilić wyczerpujący czas na zajęciach czy przy biurku.
Mam nadzieję, że te fit muffinki umilą Wam troszkę jesienne ponure dni :)
SKŁADNIKI
- 80 g suszonych daktyli
- 90 g puree dyniowego z dyni hokkaido (ok. 100 g surowej dyni upieczonej)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka (ok. 125 ml)
- 1/3 szklanki mąki pszennej (pełnoziarnistej) lub orkiszowej jasnej (ok. 50 g)
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy (ok. 30 g)
- 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej lub do piernika
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 małe jabłko (ok. 100 g)
PRZYGOTOWANIE
- Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy zostawiając 2-3 łyżki z moczenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Daktyle miksujemy blenderem do połączenia z dynią, jajkiem i mlekiem.
- W osobnej misce mieszamy mąki z przyprawą, proszkiem i sodą. Następnie łączymy łyżką z mokrymi składnikami.
- Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę jabłkiem. Mieszamy.
- Masę rozkładamy równomiernie na 8 foremek do muffinek (u mnie silikonowe). Układamy je na blaszce.
- Pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
3 komentarze
Smakowite i na dodatek fit. Następnym razem robię dyniowe. :)
OBŁĘDNE!!
Jaka mąkę zamiast maki z ciecierzycy ?