fbpx

Gnocchi z sosem pomidorowym i mozzarellą, czyli ekspresowy obiad we włoskim stylu

by Kucharka w baletkach

Gnocchi z sosem pomidorowym i mozzarellą to ostatnie moje małe uzależnienie.

Przyznam szczerze, że nigdy nie zamawiam zwykłych makaronów typu spaghetti, penne czy tagliatelle w restauracjach. Zdarzy mi się zjeść lasagne, jeżeli akurat trafi się jakaś ze szpinakiem lub z dynią, albo ravioli. Jednak, inne makarony wydają się zbyt łatwe do zrobienia w domu.

Czasem jednak obok makaronów w menu ląduje gnocchi. A jeżeli jest w wersji wegetariańskiej, to się długo nie zastanawiam. I muszę przyznać, że zdecydowanie za mało często trafiam na gnocchi.

Ostatnio odkryłam miejsce serwujące tylko gnocchi w fabryce Norblina w Warszawie. I to było takie pyszne kluski. Aż pożałowałam, że samej mi się nigdy nie chce ich robić. Głównie dlatego, że to jednak czasochłonne danie. Znalazłabym może nawet czas i ochotę na nie w weekendy, ale wtedy zazwyczaj jadam z Krzyśkiem, który nie lubi żadnych klusek, albo ze znajomymi na mieście. I to gnocchi zawsze mi jakoś ucieka.

Czy gnocchi to włoskie kopytka?

Gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą na talerzu

Gnocchi bardzo przypominają nasze rodzime kopytka. W moim odczucia jednak są bardziej delikatne i mają też zupełnie inny kształt. Kocham obydwie wersje klusek, ale jednak kopytka zawsze będą kojarzyły mi się z bigosem (czy tylko moja mama tak podawała kopytka?), a gnocchi z bardziej włoskimi smakami.

Ostatnio znalazłam gnocchi w popularnym dyskoncie z krótkim i dobrym składem. I stwierdziłam, że nie ma co się oszukiwać, że kiedykolwiek zrobię sama wielką produkcję gnocchi. To się nie wydarzy pewnie nigdy, tak samo jak pierogi z soczewicą, które lepię od początku studiów ;)

Wybacz więc, że tym razem nie podam przepisu na idealne gnocchi. Dla ambitnych polecam ulepienie kluseczek gnudi z tego przepisu, będą idealnie pasowały. Ewentualnie można pokusić się o ekspresowe gnocchi z ricotty bez ziemniaków.

Jednak, to danie równie pyszne będzie gotowymi gnocchi ze sklepu. Spójrz tylko proszę na skład, żeby był jak najprostszy i, tym samym, najzdrowszy.

Ja upolowałam urocze krągłe małe gnocchi które na pewno kupię nie raz. Choć miałam kilka pomysłów na sos do gnocchi, tym razem zawsze kończyło się na pomidorowym. Głównie dlatego, że obecnie jest sezon na pomidory jajo, a to moje ulubione pomidory i kupuje ich przynajmniej 40 na tydzień. I oczywiście wszystkie znikają, z czego pewnie maksymalnie 2 nie w moim żołądku ;)

Nie przedłużając już zapraszam na przepyszne gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą. U mnie to danie pojawiło się ostatnio 3 razy pod rząd i wciąż mam ochotę na więcej. Na ekspresowy łatwy obiad nada się idealnie. Zapraszam :)

Gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 650 kalorii 23 g białka, 86 g węglowodanó2, 22 g tłuszczy na porcję
Ocena 4.7/5
( 9 głos )

SKŁADNIKI

  • 500 g gnocchi
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 g mięsistych pomidorów lub 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 4 garście rukoli

PRZYGOTOWANIE

  1. Gnocchi gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  2. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, pomidory siekamy w drobną kostkę. 
  3. Cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Po 2-3 minutach dorzucamy pomidory, bazylię, oregano i zmniejszamy ogień na średni. Dusimy ok. 5-7 minut, aż pomidory stworzą sos. 
  4. Dodajemy przecier pomidorowy dla lekkiego zagęszczenia, doprawiamy solą i pieprzem. Dla lubiących pikantnych polecam dodać też chili ;)
  5. Dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę  Mieszamy i dusimy na ogniu, aż mozzarella się roztopi, a sos zredukuje (mozzarella może troszkę wody puścić). 
  6. Dodajemy gnocchi, mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze 1-2 minuty. 
  7. Na talerze nakładamy rukolę i nakładamy porcje. Smacznego :)
Gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą

coś na dokładkę?

4 komentarze

Anita 13 października 2022 - 08:00

Czyli mam już pomysł na obiad w weekend. Wyglaa fantastycznie!

Odpowiedz
Natalia 13 października 2022 - 12:20

Zawsze brakuje mi pomysłu na gnocchi, więc ten przepis to coś dla mnie. :)

Odpowiedz
Pola 16 października 2022 - 18:19

Przyznam że nigdy nie jadłam. Z chęcią spróbuję

Odpowiedz
Zosia 5 grudnia 2022 - 20:06

Włoska kuchnia najlepsza, świetna propozycja!

Odpowiedz

Skomentuj

Close