fbpx

Włoskie kluski z ricotty i szpinaku, czyli przepis na toskańskie gnudi

by Kucharka w baletkach

Włoskie kluski z ricotty i szpinaku, czyli gnudi wywodzą się z Toskanii. Natknęłam się niedawno i nie wiem, jak mogły tyle czasu się przede mną uchować.

O popularnych włoskich gnocchi mówi się wiele. Gnudi natomiast zostają cały czas w cieniu. Musze jednak przyznać, że mi osobiście gnudi podeszły dużo bardziej. Może to wynik tego, że gnocchi są bardzo podobne do naszych rodzimych kopytek, a jednak gnudi są naprawdę wyjątkowe.

Jak już wiele razy wspominałam – robienie wszelakich klusek i mącznych rzeczy, które gotuje się w wodzie, jest dla mnie zawsze wyzwaniem. Kiedy się za jakieś biorę, nigdy nie ogłaszam tego głośno i dopiero jak wyjdą to się chwalę. Tak było chociażby z leniwymi kluskami dyniowymi albo kopytkami dyniowymi.

Dzisiaj więc do moich udanych klusek dochodzą włoskie kluski z ricotty i szpinaku, czyli gnudi. Są bardzo delikatne, miękkie, kremowe i wręcz rozpływają się w ustach. To wszystkie dzięki dodatkowi ricotty i parmezanu, a szpinak idealnie się z nimi komponuje. Absolutny mus musów do zrobienia. Zapraszam na toskańską ucztę :)

Włoskie kluski z ricotty i szpinaku, czyli gnudi

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 472 kalorii 29b, 45w, 20t, 2bł na porcję
Ocena 4.0/5
( 9 głos )

SKŁADNIKI

  • 200 g ricotty
  • 50 g parmezanu
  • 200 g mrożonego rozdrobionego szpinaku (lub 300 g świeżego; mrożony rozmrozić przed ;))
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  •  solidna szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Rozmrożony szpinak lub posiekany świeży podsmażamy, żeby odparowała woda.
  3. Do parmezanu dodajemy szpinak, ricottę, mąkę, jajko i sól. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
  4. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją i kiedy zacznie ponownie wrzeć wrzucamy uformowane za pomocą łyżki kluseczki (mniej więcej okrągły kształt powinny mieć). Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy je ok. 5 minut.
  5. Zdejmujemy garnek z ognia i wyjmujemy je na talerz łyżką cedzakową.
  6. Gnudi możemy podać na wiele sposobów. Jednym z nich jest polanie ich roztopionym masłem z odrobiną szałwii. Można również posypać je po prostu tartym parmezanem (ja skusiłam się na tą opcję) albo podać je z sosem pomidorowym. W każdej wersji będą cudowne. Smacznego :)
Włoskie kluski z ricotty i szpinaku podane na talerzu posypane parmezanem



coś na dokładkę?

5 komentarzy

Ania S 22 maja 2017 - 07:30

Wyglądają ciekawie i smacznie, no i tak jak piszesz, musiały być bardzo kremowe :)

Odpowiedz
Natalie 24 maja 2017 - 18:07

Fajnie wglądają :) Nie znałam takich kluseczek!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedz
Mat 15 lutego 2019 - 10:55

Dobra, a co robimy ze szpinakiem?

Odpowiedz
pinkyyy 15 lutego 2019 - 15:56

Nie wiem jak to mogłam przeoczyć, jedno zdanie mi uciekło – już dopisuję! Dziękuję za zauważenie :)

Odpowiedz
Alexandra 3 września 2022 - 16:37

Cześć, kluseczki są boskie, robię je trochę inaczej – dodaję czosnku,ziół włoskich i BEZ mąki, lekko opruszam przed zagotowaniem, dosłownie chwilkę gotuję. Podać mozna na wile sposobów, koniecznie z bazylią i trochę pinii

Odpowiedz

Skomentuj

Close