Gofry chrupiące to coś, co kocha każdy z nas. Nie ma osoby, która nie lubiłaby gofrów. Nie tylko cudownie smakują, chrupią i cieszą, to jeszcze kojarzą się z wakacjami. Każdy z nas bowiem jadł gofry na wakacjach z budki nad morzem. I na pewno każdy z nas przynajmniej raz w życiu gofra upuścił. Oczywiście śmietaną albo dżemem do dołu ;)
Większości z nas więcej gofry kojarzą się z beztroskimi wakacjami. To sprawia, że chrupiące gofry na słodko nie mogą nie smakować. Jednak, wiele jest złych przepisów na gofry. A jeszcze więcej złych gofrownic, które najlepiej omijać szerokim łukiem.
Jeżeli obserwujecie mnie na Instagramie, wiecie, że jestem małą gofrową psychofanką i wydałam nawet e-booka z ponad 30 przepisami na gofry. Przed stworzeniem tego e-booka byłam już uzbrojona w kilka świetnych przepisów na gofry, ale nie miałam dobrego sprzętu.
Poczytałam i zapewniam Was, że warto kupić dobrą gofrownicę. Będzie to inwestycja na tysiące śniadań, przekąsek, podwieczorków i kolacji, a Wy zaoszczędzicie sobie nerwów i straconego czasu. Gofrownica musi być mocna (moc 1100W), trwała i stabilna, ze sprawdzonej firmy. Sprzęt to tak naprawdę pierwszy krok do uzyskania cudownie chrupiących i pysznych gofrów.
Wracając więc do tematu – chrupiące gofry potrzebują dobrej gofrownicy. I zapewniam Was, że mając ją i korzystając z poniższego przepisu, uzyskanie najlepsze gofry, jakie jedliście w życiu. Chrupiące gofry są bardzo chrupiące, lekko słodkie, smaczne i idealnie pasują do wszelkich słodkich dodatków. A tak naprawdę pyszne są już same w sobie.
Co więcej, przepis już super łatwy i szybki. Może Was zdziwić woda w cieście zamiast mleka. Obiecuję jednak, że gofrom nic nie brakuje. Jeżeli jesteście sceptyczni dajcie pół na pół mleko i wodę, ale nie jest to konieczne. Ten przepis na gofry to naprawdę królewski przepis, każdy powinien go znać i korzystać. Zapraszam :)
Gofry chrupiące
(ok. 16 sztuk)
- 4 jajka
- 100-120 g cukru
- 3 szklanki wody (ok. 700 ml)
- 2 łyżki oleju
- 600 g mąki pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
1.Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy energicznie trzepaczką.
2. Smażymy gofry na rozgrzanej gofrownicy (żeby gofry były chrupiące musimy użyć dobrej gofrownicy, najlepiej o mocy 1100W).
3. Podajemy posypane cukrem pudrem, ze śmietaną i owocami, z serkiem, z nutellą, masłem orzechowym czy wedle własnego gustu. Smacznego :)
3 komentarze
Z powodu braku maszynki do gofrów, kradnę Twoje.
Zapraszam serdecznie :D
Wyglądają pysznie :)