Idealna krucha szarlotka to deserowy symbol jesieni. Nie każdy jest wielkim fanem, ale myślę, że ciężko znaleźć osobę, która odmówiłaby kawałka podgrzanej domowej szarlotki z gałką słodkich roztapiających się lodów waniliowych na wierzchu.
U mnie coś w duchu szarlotki pojawia się właściwie codziennie. Więcej niż 3 dni bez owsianki z jabłkami na mleku lub pieczonej owsianki a la szarlotka, zdarza mi się tylko na wakacjach. Jabłka to zdecydowanie moje ulubione owoce, więc jesienią jem ich naprawdę nieprzyzwoitą ilość.
Mam też to szczęście, że moi teściowie dostarczają mi jabłka z własnego sadu. A dodatkowo, brat mojego taty regularnie w sezonie przywozi skrzynki z jabłkami, których moi rodzice nie są w stanie przejeść. Więc wiadomo kto je dostaje ;)
Choć jabłka zjem w każdej ilości, czasem uda mi się odłożyć troszeczkę na szarlotkę. A moja ulubiona wersja to z pozoru najzwyklejsza, ale jak cudownie pyszna, maślana i rozpieszczająca szarlotka na kruchym cieście, z delikatną pianką i posypaną cukrem pudrem.
Idealna krucha szarlotka to idealny deser na jesień

Jedyny minus w tej najlepszej szarlotce świata to konieczność zagniatania ciasta. Specjalnie na tą okazję planuję, żeby nie mieć zrobionych paznokci, bo jednak ciasto najlepiej ugniata się bez lateksowych rękawiczek, a też nie chciałabym zostawić małej niespodzianki w cieście ;)
Ugniatanie ciasta jest dość nużące i wymaga siły rak, zdecydowanie więcej niż mogłoby się wydawać, ale efekt wart jest starania. I chyba z tego właśnie powodu zawsze piekę kolejną. Chociaż pamiętam, że nie lubię zagniatać ciasta, to smak tego kruchego ciasta jest tak niesamowity, że wynagradza trudy ;)
Nie przedłużając zapraszam na idealne ciasto na jesień. Idealna krucha szarlotka to po prostu dobra szarlotka na kruchym cieście z pianką i dużą ilością jabłek zaprasza. Z gałką lodów waniliowych i lekko podgrzana to najlepszy deser na świecie!

SKŁADNIKI
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (500 g)
- 1 kostka masła (200 g)
- 1/2 szklanki cukru (ok. 100 g)
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Jabłka:
- 3 kg jabłek (ok. 2 kg obranych)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ew. 1 łyżka cukru
Pianka:
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru pudru (ok. 100 g)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto kruche:
- Mąkę, posiekane masło, żółtka, cukier i ekstrakt łączymy w dużej misce (najlepiej najpierw łyżką, a potem dłońmi), aż powstanie jednolite ciasto - ok. 15 minut. Dzielimy na 2 części (mniej więcej 2/3 i 1/3).
- Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na godzinę (w tym czasie przygotowujemy jabłka).
Jabłka:
- Jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka.
- Dodajemy cynamon, ew. cukier i ok. 1/2 szklanki wody.
- Całość zagotowujemy mieszając, zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie. Odstawiamy.
Ciasto kruche z jabłkami:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na tarce o dużych oczkach ścieramy większą część. Wykładamy na nią równomiernie i ostrożnie jabłka. Pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym piekarniku.
Pianka i wykończenie:
- Białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera ok. 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując, aż powstanie błyszcząca sztywna piana.
- Łyżką rozkładamy ją równomiernie na podpieczonych jabłkach.
- Na wierzch wysypujemy startą na tarce mniejszą część ciasta.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.
- Wyjmujemy i studzimy. Najlepiej smakuje podgrzana z lodami. Smacznego :)

8 komentarzy
Dawno takiej nie robiłam. Myślę, że chyba nawet dzisiaj ją zrobię.
Pychota. Na kruchym cieście to moja ulubiona szarlotka. :)
Klasyk. Najlepsze ciacho
O tak idealna. Nawet ostatnio robiłam taką
Nie zastąpiona. Uwielbiam taką szarlotkę.
Nie pamiętam kiedy ostatni raz piekłam ciasto z jabłkami. Będę musiala zrobić
To taka jak robiła moja ciotka <3
Uwielbiam te Twoje słodkości . Super blogg!