fbpx

Idealna krucha szarlotka, czyli szarlotka na kruchym cieście z pianką i dużą ilością jabłek

by Kucharka w baletkach

Idealna krucha szarlotka to deserowy symbol jesieni. Nie każdy jest wielkim fanem, ale myślę, że ciężko znaleźć osobę, która odmówiłaby kawałka podgrzanej domowej szarlotki z gałką słodkich roztapiających się lodów waniliowych na wierzchu.

U mnie coś w duchu szarlotki pojawia się właściwie codziennie. Więcej niż 3 dni bez owsianki z jabłkami na mleku lub pieczonej owsianki a la szarlotka, zdarza mi się tylko na wakacjach. Jabłka to zdecydowanie moje ulubione owoce, więc jesienią jem ich naprawdę nieprzyzwoitą ilość.

Mam też to szczęście, że moi teściowie dostarczają mi jabłka z własnego sadu. A dodatkowo, brat mojego taty regularnie w sezonie przywozi skrzynki z jabłkami, których moi rodzice nie są w stanie przejeść. Więc wiadomo kto je dostaje ;)

Choć jabłka zjem w każdej ilości, czasem uda mi się odłożyć troszeczkę na szarlotkę. A moja ulubiona wersja to z pozoru najzwyklejsza, ale jak cudownie pyszna, maślana i rozpieszczająca szarlotka na kruchym cieście, z delikatną pianką i posypaną cukrem pudrem.

Idealna krucha szarlotka to idealny deser na jesień

Jedyny minus w tej najlepszej szarlotce świata to konieczność zagniatania ciasta. Specjalnie na tą okazję planuję, żeby nie mieć zrobionych paznokci, bo jednak ciasto najlepiej ugniata się bez lateksowych rękawiczek, a też nie chciałabym zostawić małej niespodzianki w cieście ;)

Ugniatanie ciasta jest dość nużące i wymaga siły rak, zdecydowanie więcej niż mogłoby się wydawać, ale efekt wart jest starania. I chyba z tego właśnie powodu zawsze piekę kolejną. Chociaż pamiętam, że nie lubię zagniatać ciasta, to smak tego kruchego ciasta jest tak niesamowity, że wynagradza trudy ;)

Nie przedłużając zapraszam na idealne ciasto na jesień. Idealna krucha szarlotka to po prostu dobra szarlotka na kruchym cieście z pianką i dużą ilością jabłek zaprasza. Z gałką lodów waniliowych i lekko podgrzana to najlepszy deser na świecie!

Idealna krucha szarlotka

Drukuj
Liczba porcji: 20 (blaszka 25x20 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 280 kalorii 4 g białka, 23 g węglowodanów, 10 g tłuszczy na porcję
Ocena 4.0/5
( 4 głos )

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (500 g)
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1/2 szklanki cukru (ok. 100 g)
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Jabłka:

  • 3 kg jabłek (ok. 2 kg obranych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ew. 1 łyżka cukru

Pianka:

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (ok. 100 g)

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche:

  1. Mąkę, posiekane masło, żółtka, cukier i ekstrakt łączymy w dużej misce (najlepiej najpierw łyżką, a potem dłońmi), aż powstanie jednolite ciasto - ok. 15 minut. Dzielimy na 2 części (mniej więcej 2/3 i 1/3).
  2. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na godzinę (w tym czasie przygotowujemy jabłka).

Jabłka:

  1. Jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka.
  2. Dodajemy cynamon, ew. cukier i ok. 1/2 szklanki wody.
  3. Całość zagotowujemy mieszając, zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie. Odstawiamy.

Ciasto kruche z jabłkami:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Na tarce o dużych oczkach ścieramy większą część. Wykładamy na nią równomiernie i ostrożnie jabłka. Pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym piekarniku.

Pianka i wykończenie:

  1. Białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera ok. 2-3 minuty. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując, aż powstanie błyszcząca sztywna piana.
  2. Łyżką rozkładamy ją równomiernie na podpieczonych jabłkach.
  3. Na wierzch wysypujemy startą na tarce mniejszą część ciasta.
  4. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.
  5. Wyjmujemy i studzimy. Najlepiej smakuje podgrzana z lodami. Smacznego :)

coś na dokładkę?

7 komentarzy

Beata 13 listopada 2022 - 10:51

Dawno takiej nie robiłam. Myślę, że chyba nawet dzisiaj ją zrobię.

Odpowiedz
Joanna 13 listopada 2022 - 12:10

Pychota. Na kruchym cieście to moja ulubiona szarlotka. :)

Odpowiedz
Iza 17 listopada 2022 - 13:17

Klasyk. Najlepsze ciacho

Odpowiedz
Anita 19 listopada 2022 - 17:53

O tak idealna. Nawet ostatnio robiłam taką

Odpowiedz
Dajana 24 listopada 2022 - 19:33

Nie zastąpiona. Uwielbiam taką szarlotkę.

Odpowiedz
Iwona 12 grudnia 2022 - 12:12

Nie pamiętam kiedy ostatni raz piekłam ciasto z jabłkami. Będę musiala zrobić

Odpowiedz
Weekend 13 marca 2024 - 08:33

To taka jak robiła moja ciotka <3

Odpowiedz

Skomentuj

Close