fbpx

Jednogarnkowy najłatwiejszy gulasz z soczewicy zielonej – wegański, łatwy i pyszny

by Kucharka w baletkach

Soczewica zielona, ciecierzyca czy fasola to przepyszne strączki, które wciąż są zdecydowanie za mało doceniane w polskich domach. Weganie i wegetarianie wiedzą, jak potrafią cudownie smakować, ale już mięsożercy łapią się szybszych rozwiązań, bo zazwyczaj trzeba te strączki zamoczyć, potem odcedzić, zmielić na kotlety albo burgery z soczewicy itd. A ja dzisiaj mam dla Was najłatwiejszy sposób na zieloną soczewicę bez uprzedniego gotowania i całkowicie jednogarnkowy, czyli gulasz z zielonej soczewicy. Ostatnio rozmiłowałam się w indyjskiej kuchni i pokochałam wszelkie gulasze, więc bardzo często zdarzają się w mojej kuchni, a ten najłatwiejszy gulasz z soczewicy zielonej gościł już u mnie kilkakrotnie, bo jest przecudowny. Ja uwielbiam podawać go z naleśnikami albo ekspresowymi plackami naan (będzie niedługo przepis, bo wymyśliłam go dopiero kilka dni temu i już testowałam 3 razy ;)), ale świetnie smakuje też z kaszą czy ryżem. Najłatwiejszy gulasz z soczewicy wychodzi bardzo aromatyczny, sycący, lekko pikantny i mięsisty. Zapraszam :)

Drukuj

Jednogarnkowy najłatwiejszy gulasz z soczewicy zielonej

Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 456 kalorii, 21B, 65W, 12T, 7 bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 150 g soczewicy zielonej
  • 2 średnie marchewki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • do podania: posiekana natka pietruszki, ugotowana kasza lub ryż, placki naan

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, a marchewki kroimy w drobną kosteczkę.
  2. Cebulę podsmażamy na oliwie, po 2-3 minutach dodajemy czosnek. Smażymy ok. 2 minuty razem. Wrzucamy marchewkę oraz soczewicę i smażymy ok. 1-2 minuty.
  3. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy pod przykryciem, aż soczewica wchłonie bulion i zrobi się miękka (u mnie trwało to ok. 30 minut). W razie potrzeby dolewamy troszkę wody.
  4. Dodajemy passatę, zioła i paprykę. Mieszamy i dusimy ok. 10-15 minut. 
  5. Po tym czasie doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Agata 12 kwietnia 2021 - 07:48

Wegański gulasz, taki koniecznie muszę spróbować. Czuję, że mi posmakuje. :)

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 16 kwietnia 2021 - 10:32

Bardzo polecam :) Pyszny i do tego superłatwy :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close