fbpx

Wuzetka idealna

by Kucharka w baletkach

Ostatnio u mnie lekko gorętsze i bardziej zabiegane dni, ale teraz już powoli wszystko się stabilizuje, a ja powolutku tutaj wracam i wracam też do szukania nowych inspiracji i gotowania nowości zamiast trzymania się sprawdzonych. Więc krótko mówiąc: wszystko wraca do normy :) A za taką długą przerwę i na dobry początek przydałoby się coś słodkiego ;> Wuzetka to ciasto, które zna każdy i trudno go nie lubić. Puszyste czekoladowe ciasto, lekko słodka śmietanka, a całość dopełnia czekoladowa polewa. Brzmi pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Jedno z tych bezpiecznych ciast, które zazwyczaj pierwsze znikają ze stołu, a to już mówi samo za siebie ;> Już kiedyś podawałam jeden przepis na Wuzetkę, ale ten to wuzetka idealna, gdzie masa śmietanowa zamiast żelatyny ma w sobie serek mascarpone, który sprawia, że krem smakuje cudownie. Spróbujcie koniecznie, wuzetka idealna zawsze rozchodzi się w godzinę u nas ;)

Wuzetka idealna

(blacha 35×25 cm)

Ciasto:
~ 6 jajek
~ 6 łyżek wody
~ 1 szklanka cukru
~ 2-3 łyżki kakao
~ 1 szklanka mąki pszennej
~ 1 szklanka mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżka proszku do pieczenia

Żółtka, wodę i 0,5 szklanki cukru umieszczamy w mikserze i miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy (ok. 10 minut).

Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Łączymy z żółtkami. Dodajemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem. Delikatnie mieszamy do połączenia składników i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach (sprawdzamy patyczkiem ;)). Wyjmujemy, studzimy i kroimy na pół.

Masa śmietanowa:
~ 500 ml śmietany 30%
~ 250 g serka mascarpone
~ 1-2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy na sztywno (ale uważamy, żeby jej nie “przebić”). Dodajemy cukier, a następnie łyżka po łyżce, cały czas miksując, serek. Gdy składniki się połączą przekładamy ciasto i chłodzimy w lodówce.

Polewa:
~ 2 łyżki masła
~ 2 łyżki kakao
~ 4 łyżki cukru
~ 4 łyżki wody

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu do połączenia. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Mieszamy i ponownie stawiamy na ogień, znowu zagotowujemy i zdejmujemy. Powtarzamy, aż będzie miało konsystencję syropu.

Wykładamy równomiernie na wierzch ciasta. Odkładamy do zastygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

gin 24 września 2015 - 16:08

Klasyka, która zawsze się sprawdza :)

Odpowiedz
Ania S 25 września 2015 - 04:57

Wygląda bardzo smakowicie :) Ja do WZki nigdy nie dodawałam mascarpone, a jedynie śmietanę z cukrem, a na wierzch zwykle roztapiam czekoladę ze śmietanką :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close