Weekendowe śniadania kojarzą mi się najbardziej z puszystymi pięknymi plackami albo grubymi omletami – obowiązkowo podanymi z owocami i masłem orzechowym. I muszę powiedzieć, że w ten weekend udało mi się zaliczyć pełen pakiet, w ramach którego zaserwowałam sobie kokosowy omlet dyniowy podany z prażonymi jabłkami i jogurtem greckim. Dla mnie prażone jabłka to zdecydowanie ulubiony dodatek do gofrów czy omletów w sezonie jesiennno-zimowym, a dodanie takich to jogurtu to najprostszy najpyszniejszy deser świata <3 Kokosowy omlet dyniowy też cudnie z nimi współgrał i całość wyszła naprawdę smaczna i sycąca. W omlecie czuć zarówno lekką utkę dyni, jak i kokosa, jest puszysty i bardzo sycący. Można podać go też z figami czy gruszkami albo po prostu posmarować masłem orzechowym. W każdym zestawieniu będzie smakował cudnie. Zapraszam :)
Kokosowy omlet dyniowy
(1 porcja)
~ 2 jajka
~ szczypta soli
~ 20 g mąki kokosowej
~ 2 łyżki puree z dyni (ok. 100 g surowej dyni upiec do miękkości i dokładnie rozgnieść)
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
Białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, szczyptę soli i ponownie miksujemy – krótko, tylko do połączenia. Dodajemy mąkę kokosową, cynamon i puree dyniowe. Mieszamy łyżką i wykładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy pod przykryciem na średnim ogniu z każdej strony po ok. 2-3 minuty. Ja podałam z jogurtem greckim, prażonymi z cynamonem jabłkami i masłem orzechowym, ale pasować też będą banany, figi, gruszki, serek wiejski, syrop klonowy… Smacznego :)
2 komentarze
Taki omlet cieszy podniebienie i duszę :)
Omlet na wypasie ;)