fbpx

Kopytka dyniowe zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą – jedna z najlepszych zapiekanek na świecie

by Kucharka w baletkach

Kopytka dyniowe zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą to już naprawdę ostatnia propozycja z dynią zanim dam Wam odpocząć troszkę od dyni .

Sprawdziłam bowiem i to już 10-ty przepis pod rząd z dynią! Jednak, mam jeszcze dla Was jedną pyszną i bardzo oryginalną propozycję. A zainspirowała mnie do niej moja małe niepowodzenie.

Jak już wspominałam nie raz – nie jestem dobra w kluski. Pierogi, kluski, pyzy, kopytka, knedle to kompletnie nie mój świat. W moim domu rzadko się jadało, a jak już to kupowało się gotowe. Jednak co jakiś czas staram się doszlifować moje nieumiejętności. I tak oto nauczyłam się robić słodkie dyniowe leniwe. Czy owsiane leniwe z jabłkiem.

Kopytka dyniowe wydawały się porażką, a okazały sukcesem

Kopytka dyniowe zapiekane z sosem i mozzarellą w naczyniu żaroodpornym

I kontynuując moje kluskowe zmagania, postanowiłam zrobić kopytka dyniowe. Wyszły bardzo smaczne, ale też bardzo niekształtne. Jednak, jak okazało się kopytka można spokojnie tez pokroić po ugotowaniu.

Więc kiedy już odobraziłam się za to, że za duże mi się ugotowały, zrobiłam z nich zapiekankę. I tak oto powstały przepyszne kopytka dyniowe zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą.

Szczerze powiedziawszy efekt przerósł moje oczekiwania i zapiekanka wyszła przepyszna. Dynia nie dominuje, a raczej czuć tylko z nich lekka dyniową nutę. A ta nuta idealnie komponuje się z pomidorowym sosem i delikatną ciągnącą się mozzarellą. Naprawdę zapiekanka na medal, polecam :)

Kopytka dyniowe zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 594 kalorii 21b, 95w, 15t, 5bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Kopytka dyniowe:

  • 300 g puree dyniowego (u mnie z dyni hokkaido)
  • 300 g obranych ziemniaków (ok. 3 średnie sztuki)
  • 300 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki startego parmezanu (ok. 30 g)
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 500 g pomidorów (3 duże sztuki) lub 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)

PRZYGOTOWANIE

Kopytka dyniowe:

  1. Ziemniaki gotujemy do miękkości i studzimy. Następnie gnieciemy na puree i mieszamy dokładnie z puree dyniowym.
  2. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.
  3. Do puree dodajemy mąki, starty parmezan, sól i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, ciasto dzielimy na kawałki, a z każdego formujemy wałki podsypując mąką. Nożem kroimy wałeczki na kopytka.
  4. Przygotowane kopytka wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię. Gotujemy jeszcze ok. 1 minutkę i wykładamy łyżką cedzakową na talerz. Lekko studzimy.
  5. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy. Wysypujemy równomiernie kopytka. 
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Sos pomidorowy:

  1. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po ok. 1-2 minutach dodajemy sparzone, obrane ze skórki i drobno posiekane pomidory. Smażymy 2-3 minuty.
  2. Dodajemy przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i 3-4 łyżki wody.
  3. Mieszamy, zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając ok. 10 minut (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody).
  4. Miksujemy blenderem na mniej więcej gładki sos.
  5. Kopytka dyniowe zalewamy sosem pomidorowym. Na wierzchu posypujemy startą mozzarellą.
  6. Zapiekamy ok. 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy i podajemy. Smacznego :)
Kopytka dyniowe zapiekane z sosem i mozzarellą w naczyniu żaroodpornym
Kopytka dyniowe zapiekane z sosem i mozzarellą nabrane na łyżkę

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervi 23 października 2019 - 17:00

Jakie piękne ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close