fbpx

Pieczona młoda kapusta w sosie koperkowym

by Kucharka w baletkach

Pieczona młoda kapusta w sosie koperkowym to ekspresowy i łatwy pomysł na młodą kapustę. W dodatku bardzo uniwersalny, bo taka kapusta świetnie sprawdzi się jako dodatek do rodzinnego obiadu, ale też jako samodzielne danie lub przekąska.

U mnie w domu młoda kapusta zazwyczaj pojawiała się w ćwiartkach jako warzywny dodatek do niedzielnego obiadu. Mama zawsze je gotowała, a potem czasem polewała zasmażką z bułki tartej. Choć ja wolałam po prostu czystą postać takiej kapusty bez zbędnych i tłustych rozpraszaczy.

W swojej kuchni natomiast najczęściej podaje młodą kapustę w sosie pomidorowym. Najczęściej jako warzywny dodatek do obiadu, ale zdarza mi się nadziać też taką kapustą wrapa lub podać ją do zapiekanek z serem. Dużo rzadziej pojawiają się natomiast u mnie surówki z młodej kapusty, choć wersja z boczkiem oraz z awokado i suszonymi pomidorami są zdecydowanie warte wypróbowania.

Miałam jednak ochotę na coś wiosennego i lekkiego. I od razu pomyślałam o delikatnym sosie koperkowym.

Pieczona młoda kapusta z sosem koperkowym to szybki i łatwy sposób na młodą kapustę

Ćwiartka pieczonej młodej kapusty oblanej sosem koperkowym

Przyznam szczerze, że generalnie nie przepadam za ciężkimi śmietanowymi czy pieczeniowym sosami. Sam smak mi aż tak nie przeszkadza, ale często są zdecydowanie zbyt zawiesiste i tłuste. Więc choć ten sos bazuje na śmietanie, to jest też świeży i lekki.

Jezeli chcesz go trochę dopieścić możesz dodać troszkę masła. Jednak, już bez niego jest bardzo smaczny i świetnie komponuje się z lekko przypaloną chrupiącą z zewnątrz, a miękką w środku kapustą.

Dodatkowo, ten łatwy sos koperkowy można też wykorzystać do drobiu, ryb albo ziemniaków. Ja zrobiłam go troszkę więcej, bo do kapusty podawałam pieczonego łupacza oraz ziemniaki i idealnie tutaj pasował. Jednak, świetnie też pasuje do drobiu albo wegańskich kotletów, jak na przykład kotletów z ciecierzycy albo falafeli.

Mam nadzieję, że jeszcze uda się złapać dobrą sztukę młodej kapusty i wypróbować tego połączenia. Jednak, jak już wspomniałam, taki sos koperkowy jest bardzo uniwersalny, więc można go wpleść w inne wiosenne obiady. Zapraszam :)

Pieczona młoda kapusta z sosem koperkowym

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 280 kalorii 7B, 35W, 15T na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Kapusta:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • ew. szczypta ostrej papryki

Sos koperkowy:

  • 150 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 50 ml śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej (15 g)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • garść posiekanego koperku

PRZYGOTOWANIE

Kapusta:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  2. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych luźnych liści i kroimy na ćwiartki. Układamy je w płaskim naczyniu żaroodpornym.
  3. Ćwiartki kapusty smarujemy oliwą. Posypujemy solą, pieprzem i ew. ostrą papryką.
  4. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, aż się zarumienią i będą miękkie.

Sos koperkowy:

  1. Do rondelka wlewamy bulion i zagotowujemy.
  2. Do szklanki wlewamy śmietanę i dodajemy mąkę. Mieszamy trzepaczką do pozbycia się grudek.
  3. Gdy bulion zaczyna się gotować, wlewamy śmietanę z mąką cały czas mieszając trzepaczką. Trzymamy na ogniu i mieszamy, aż sos zgęstnieje (ok. 0,5 minuty). Zdejmujemy z ognia.
  4. Do sosu dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny oraz koperek. Mieszamy.
  5. Kapustę polewamy sosem i podajemy. Smacznego :)

Pieczona młoda kapusta oblana sosem koperkowym

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close