Pieczona młoda kapusta w sosie koperkowym to ekspresowy i łatwy pomysł na młodą kapustę. W dodatku bardzo uniwersalny, bo taka kapusta świetnie sprawdzi się jako dodatek do rodzinnego obiadu, ale też jako samodzielne danie lub przekąska.
U mnie w domu młoda kapusta zazwyczaj pojawiała się w ćwiartkach jako warzywny dodatek do niedzielnego obiadu. Mama zawsze je gotowała, a potem czasem polewała zasmażką z bułki tartej. Choć ja wolałam po prostu czystą postać takiej kapusty bez zbędnych i tłustych rozpraszaczy.
W swojej kuchni natomiast najczęściej podaje młodą kapustę w sosie pomidorowym. Najczęściej jako warzywny dodatek do obiadu, ale zdarza mi się nadziać też taką kapustą wrapa lub podać ją do zapiekanek z serem. Dużo rzadziej pojawiają się natomiast u mnie surówki z młodej kapusty, choć wersja z boczkiem oraz z awokado i suszonymi pomidorami są zdecydowanie warte wypróbowania.
Miałam jednak ochotę na coś wiosennego i lekkiego. I od razu pomyślałam o delikatnym sosie koperkowym.
Pieczona młoda kapusta z sosem koperkowym to szybki i łatwy sposób na młodą kapustę

Przyznam szczerze, że generalnie nie przepadam za ciężkimi śmietanowymi czy pieczeniowym sosami. Sam smak mi aż tak nie przeszkadza, ale często są zdecydowanie zbyt zawiesiste i tłuste. Więc choć ten sos bazuje na śmietanie, to jest też świeży i lekki.
Jezeli chcesz go trochę dopieścić możesz dodać troszkę masła. Jednak, już bez niego jest bardzo smaczny i świetnie komponuje się z lekko przypaloną chrupiącą z zewnątrz, a miękką w środku kapustą.
Dodatkowo, ten łatwy sos koperkowy można też wykorzystać do drobiu, ryb albo ziemniaków. Ja zrobiłam go troszkę więcej, bo do kapusty podawałam pieczonego łupacza oraz ziemniaki i idealnie tutaj pasował. Jednak, świetnie też pasuje do drobiu albo wegańskich kotletów, jak na przykład kotletów z ciecierzycy albo falafeli.
Mam nadzieję, że jeszcze uda się złapać dobrą sztukę młodej kapusty i wypróbować tego połączenia. Jednak, jak już wspomniałam, taki sos koperkowy jest bardzo uniwersalny, więc można go wpleść w inne wiosenne obiady. Zapraszam :)

SKŁADNIKI
Kapusta:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- ew. szczypta ostrej papryki
Sos koperkowy:
- 150 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 50 ml śmietany 18%
- 1 płaska łyżka mąki pszennej (15 g)
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- garść posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE
Kapusta:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Kapustę pozbawiamy zewnętrznych luźnych liści i kroimy na ćwiartki. Układamy je w płaskim naczyniu żaroodpornym.
- Ćwiartki kapusty smarujemy oliwą. Posypujemy solą, pieprzem i ew. ostrą papryką.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, aż się zarumienią i będą miękkie.
Sos koperkowy:
- Do rondelka wlewamy bulion i zagotowujemy.
- Do szklanki wlewamy śmietanę i dodajemy mąkę. Mieszamy trzepaczką do pozbycia się grudek.
- Gdy bulion zaczyna się gotować, wlewamy śmietanę z mąką cały czas mieszając trzepaczką. Trzymamy na ogniu i mieszamy, aż sos zgęstnieje (ok. 0,5 minuty). Zdejmujemy z ognia.
- Do sosu dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny oraz koperek. Mieszamy.
- Kapustę polewamy sosem i podajemy. Smacznego :)
