Kotleciki batatowe z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Kilka dni temu w oczy wpadło mi kilka hummusów batatowych. Prezentowały się tak smacznie, a samo połączenie ciecierzycy i batatów wydało mi się takie cudowne, że jak dorwałam w końcu słodkiego ziemniaka w supermarkecie to pomysły od razu weszły w życie i powstały niebanalnie pyszne kotleciki (czy też burgery) z batatów, ciecierzycy i kaszy jaglanej. I dobrze, że ten batat był duży, bo powtórka absolutnie musi być! Delikatne, ale sycące, lekko słodkie, z nutką cynamonu i pietruszki, które cudownie się harmonizują. Suchość ciecierzycy całkowicie znika dzięki wspaniałemu batatowi, a kasza jaglana przyjemnie dopełnia całość. Cudowne połączenie, bajeczny obiad. Ach gdyby mieć codziennie czas na takie przyjemności… Polecam gorąco :)

 Kotleciki batatowe z ciecierzycą i kaszą jaglaną (10 sztuk)

~ 100 g kaszy jaglanej
~ 200 g batata
~ 50 g suchej ciecierzcy (lub ok. 120 g ugotowanej/z puszki)
~ 1 jajko
~ 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (lub świeża)
~ 1 płaska łyżeczka cynamonu
~ sól, pieprz

Batat dzielimy na mniejsze kawałki i pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy (zdejmujemy skórkę, jeżeli jeszcze tego nie zrobiliśmy ;))
Ciecierzycę (wcześniej zalaną) gotujemy do miękkości i studzimy, kaszę jaglaną również gotujemy i studzimy. 
Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy jajko, pietruszkę, cynamon, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i łyżką wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (masa będzie kleista). Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Podajemy dowolnie- w bułce, z sałatką, z surówkami, z dipem jogurtowym, jak chcecie. U mnie z surówką z buraków- polecam, idealne dopełnienie ;) Smacznego!

Bataty everywhere

Drukuj



5 thoughts on “Kotleciki batatowe z ciecierzycą i kaszą jaglaną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *