Fit lody jagodowe trzyskładnikowe to zdrowe lody, które może zrobić każdy bez maszyny do lodów, trudnodostępnych składników czy mnóstwa wolnego czasu.
Lody z mrożonych bananów to już dość znany hit. Ja go często powtarzam kręcąc fit lody masło orzechowe, ale możliwości nie ma końca. Często też zdarza mi się wrzucić do bananów jagody, bo świetnie się razem komponują.
A tym razem poszłam o krok dalej i w końcu wykorzystałam foremki do lodów na patyku, które dostałam od swojej przyjaciółki. I wyszły naprawdę pyszne domowe lody jagodowe na patyku.
Połączenie jagód i banana najczęściej pojawia się u mnie jako koktajl jagodowy. Wydaje mi się, że największą popularnością cieszy się koktajl z bananów i malin. Jednak, ja zdecydowanie jestem team jagody. Do tego stopnia, że jestem gotowa pójść głęboko w las, żeby zebrać sobie chociaż szklaneczkę do wykorzystania.
Muszę też przyznać, że ja generalnie nie jestem i nigdy nie byłam fanką tradycyjnych lodów owocowych. W lodziarniach zawsze zamawiam lody pistacjowe, jogurtowe albo waniliowe. Owocowe zdarza mi się tylko, gdy jest to jagoda z Lenkiewicza, albo nie ma nic innego, a smak owocowy obiecuje się być kremowy.
Fit lody jagodowe to owocowe lody wyjątkowe

Inne owocowe gałkowe albo pudełkowe gałkowe (truskawkowe to dla mnie jakiś koszmar) smakują dla mnie jakoś sztucznie. Natomiast takie domowe lody jagodowe, czy nawet malinowe, to już zupełnie inna historia. Czuć w nich owocowość, prawdziwą słodycz z owoców i do tego leciutką kremowość uzyskaną dodatkiem odrobiny jogurtu. Ten jogurt ostatni można pominąć, ja go lubię dodać, ale nie jest to składnik konieczny.
Reasumując, nawet tradycyjne lody owocowe kompletnie nie są w Twoim guście, tak jak nie są w moim, to takie domowe owocowe lody to inny wymiar lodów. Bardzo polecam spróbować, domowe fit lody jagodowe to lody owocowe idealne.

SKŁADNIKI
- 1 dojrzały banan
- 100 g jagód
- 1 duża łyżka gęstego jogurtu
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski blendera i miksujemy na jednolitą masę.
- Masę przekładamy do foremek na lody lub do małych plastikowych pudełeczek.
- Wszystkie foremki wkładamy do zamrażalnika i mrozimy przynajmniej 3 godziny.
- W celu sprawniejszego wyjęcia loda z foremki, moczymy go w ciepłej wodzie i delikatnie wysuwamy z foremki po 1-2 minutach. Smacznego :)
1 komentarz
To lubię – prosto i smacznie, a do tego efektownie!