Kremowy sernik pistacjowy to sernik, który miałam w głowie od samego powrotu z Sycylii w październiku.
Na Sycylii absolutnie pokochałam pistacje i codziennie jadłam coś pistacjowego. Każdy dzień zaczynał się od maślanego rogalika ze słodkim kremem pistacjowym. Potem zawsze był czas na gelato pistacjowe, a czasem jeszcze cannoli z kremem pistacjowym, brioszkę z lodami pistacjowymi albo pizzę posypaną pistacjami.
Szczerze powiedziawszy Sycylia to był mój najsłodszy okres w przeciągu ostatnich lat. Niczego nie żałuję, ale podejrzewam, że tak dobrze wspominam to miejsce po części z uwagi na te pistacje.
Postanowiłam więc przenieść kawałek Sycylii do własnej kuchni korzystając z kremu pistacjowego, który kupiłam na lotnisku. Jednak, spokojnie, takie kremy łatwo dostępne. Można je kupić w sklepach internetowych zawsze, stacjonarnie widziałam je na tygodniu włoskim w popularnym dyskoncie. A myślę, że w większych sklepach też nie powinno być większych problemów, żeby je kupić.
Kremowy sernik pistacjowy to bardzo łatwy sernik

Mając ten krem, już niewiele składników i czasu dzieli nas od tego najbardziej kremowego pistacjowego sernika. Ten sernik jest z tych bardziej ciężkich i sycących, ale niezwykle kremowych i wykwintnych. Ma w sobie coś eleganckiego, co bardzo pasuje mi na święta Bożego Narodzenia. Więc choć to nie do końca tradycyjny sernik świąteczny, to jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego, nada się idealnie.
Sam przepis na sernik jest naprawdę łatwy i bezproblemowy. Ważne jest tutaj jednak podstawienie blaszki z wodą w piekarniku pod sernikiem, żeby zapewnić odpowiednią wilgoć ;)
Sam sernik nie jest super słodki, ale dla mnie jest idealny. Jednak, jeśli lubisz słodkie serniki, to polecam przed podaniem posmarować go dodatkowo kremem pistacjowym lub pokusić się o pistacjową polewę. W każdej wersji jest pyszny :)

SKŁADNIKI
Spód:
- 100 g herbatników kakaowych
- 3 łyżki masła orzechowego (ok. 60 g)
Masa serowa:
- 600 g twarogu półtłustego zmielonego
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 100 g śmietany 12%
- 150 g słodkiej pasty pistacjowej (jeżeli korzystasz z czystej pasty pistacjowej 100%, dodaj 75 g cukru do masy)
Wierzch:
- 1 łyżka pasty pistacjowej
- garść posiekanych pistacji
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Herbatniki umieszczamy w woreczku foliowym, układamy na stolnicy i wałkujemy, aż się pokruszą (można też użyć innej metody kruszenia herbatników, ale dla mnie ta zdecydowanie jest najszybsza i najmniej frustrująca ;)).
- Pokruszone herbatniki umieszczamy w malakserze lub w misie blendera z ostrzem w kształcie litery s, dodajemy masło i miksujemy do połączenia, aż powstanie kleista masa.
- Masą wylepiamy dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
- Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Na dno piekarnika wstawiamy tortownicę lub keksówkę wypełnioną do wysokości ok. 1-cm gorącą wodą.
- Do dużej miski wrzucamy twaróg, cukier i mąkę. Miksujemy 1-2 minuty do połączenia. Dodajemy po kolei jajka, po każdym chwilkę miksując.
- W osobnej miseczce umieszczamy śmietanę i pastę. Mieszamy dokładnie do połączenia.
- Masę pistacjową dodajemy do twarogu i delikatnie miksujemy do połączenia.
- Całość wykładamy równomiernie na spód wyrównując wierzch.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut.
- Wyjmujemy sernik, studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przynajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc.
- Na wierzchu na środku rozsmarowujemy krem pistacjowy i wysypujemy na nią posiekane pistacje lekko dociskając.
- Podajemy z dodatkowym kremem pistacjowym lub bez niczego. Smacznego :)

4 komentarze
Nigdy takiego nie robiłam takiego. Z chęcią zrobię ten sernik
Słyszałam o tym serniku. Nigdy jeszcze nie próbowałam go robić
Nigdy nie robiłam. Myślę, że będzie idealny na święta
Brzmi świetnie! Nie robiłam jeszcze takiego